Home

Achtergrond 272 x bekeken 11 reacties

CDA vindt sterk landbouwministerie noodzakelijk

Het afschaffen van het ministerie van LNV of het onderbrengen bij Economische Zaken, zoals de VVD wil, is onverstandig. Het CDA wil dat er een sterke minister van landbouw blijft.

Dat hebben Kamerlid Joop Atsma en minister Gerda Verburg, de nummers zeven en negen op de kandidatenlijst, vanmiddag gezegd in een gesprek met landbouwjournalisten.

"De landbouw is van groot belang, zowel nationaal als internationaal. Nederland zou de gekke Henkie van Europa worden als het geen minister van landbouw meer zou hebben. We zijn nota bene de tweede exporteur van landbouwproductenter wereld!", aldus Atsma. "Je moet zo ver als naar Singapore, wil je een land tegenkomen zonder landbouwminister", wist Verburg.

Behalve het grote economische belang van de landbouw speelt bij de overweging een landbouwministerie te behouden ook belangrijke besluitvorming op Europees vlak mee: zowel het budget als het EU-landbouwbeleid worden de komende jaren hervormd.

Het CDA ziet daarom liever een sterk landbouwministerie, waarin ook water- en milieuzaken kunnen worden ondergebracht. "Met een verdere versnippering bewijs je boeren en tuinders én de BV Nederland geen dienst", menen Atsma en Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Tja dan moeten ze wel een bekwaam minister met visie en hart voor landbouw daar neerzetten en niet 2 keer achter elkaar milieufreaks met een boerenachtergrond. Heb onlangs mevrouw Verburg gehoord tijdens de verkiezingstournee voor de gemeenteraad, veel bla bla, maar geen inhoudelijke antwoorden op konkrete pijnpunten van haar beleid, die werden gewoon weggewuifd met dooddoeners!
  Schande voor een partij die zegt hart voor de landbouw te hebben!!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dus...hoezo kunnen we het ministerie tegen de landbouw niet missen? Het opdoeken van LNV is de enige manier om als landbouw nog een kans te hebben. Ik snap niet waar ze nu eigenlijk naartoe willen, enerzijds beweren dat de landbouw zo belangrijk is, aan de andere kant weten ze niet hoe snel ze de landbouw om zeep moeten helpen.

 • no-profile-image

  gert

  Het is meer een natuurministerie met Veerman op de achtergrond,met Natura 2000 als rode draad door het ministerie

 • no-profile-image

  Harm

  Typisch CDA, willen op de valreep nog even de landbouwers aan zich verbinden. Eenmaal in de kamer wordt dit onderwerp wisselgeld. Daar is de landbouw de laatste jaren goed voor geweest. Wisselgeld voor andere zaken.
  Wanneer ze de boeren in hun achterban willen hebben, hadden ze de afgelopen jaren een krachtig signaal moeten geven. Maar daar is niets van terecht gekomen. Het is een verkiezingsstunt, meer niet.
  Ik kies in ieder geval voor wat anders. Kijken wat dat wordt. Wil het CDA mijn stem, mogen ze de komende jaren hun best doen. Eerst weer zien, dan geloven.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Gert heeft gelijk. Ik zie ook niets van die landbouwbelangen op dit ministerie. Integendeel.

 • no-profile-image

  Kort bij natuur boer

  Gerda vindt die melkveehouders kort bij de Natuur maar , letterlijk , Lullige boertjes in haar laatste natura 2000 debat. Tenminste zo gaf ze antwoord op een vraag. Er komt een pragmatische aanpak stikstof die zijn weerga niet kent .Daar in Brabant worden ze er mee geconfronteerd en de rest van Nederland volgt op een later tijdstip. Zo kan dit nieuwe beleid gedoseerd over Nederland in de tijd uit gestrooid worden .

 • no-profile-image

  boer

  Het CDA dat de geiten-en schapenboeren laat stikken. CDA gebruikt boerenbelangen als wisselgeld. Ik kan mij niet voorstellen dat er nog een boer is die op het CDA gaat stemmen. Als de drijfveer het geloof is zijn er ook nog wel andere opties. Bezint eert gij begint (of zo iets)

 • no-profile-image

  jan

  Wat heb je aan een LNV met een op zijn zachts gezegt een "onbekwame" minister?

 • no-profile-image

  Paul

  Prima, maar dan zonder Verburg. Graag iemand met daadkracht!

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  De gekke Henkies.........dat zijn meestal toch wel de boer en tuinders....

 • no-profile-image

  Gerard

  Het CDA heeft het te ver laten komen,er is een enorme wig gedreven tussen de veehouderij en de natuur.Het CDA heeft dit laten gebeuren,Bij LNV komt de L al enige tijd niet meer voor,de ambtenaren hebben er naar toe gewerkt om het minvlnv te laten verdwijnen,jongens het is mooi geweest,doe het licht maar uit jullie hebben geen toegevoegde waarde meer.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.