Home

Achtergrond 528 x bekeken

CDA bindt strijd aan met VVD

Verburg en Atsma vinden uitspraken Mark Rutte ongeloofwaardig.

De opkomst van de VVD en de terugval van het CDA verontrusten natuurlijk ook de christendemocratische landbouwpolitici. Die vinden het hoog tijd worden voor een tegengeluid. Gerda Verburg – nu even als CDA-kandidaat - en Joop Atsma – eerste landbouwwoordvoerder van de fractie - openden vanmiddag de aanval op de VVD. Die partij levert geen boter bij de vis, zeggen ze. Zolang Mark Ruttes toezeggingen over behoud van de bedrijfstoeslagen niet financieel zijn afgedekt zijn het loze praatjes, zeiden Verburg en Atsma tegen de verzamelde landbouwpers.

VVD: toeslagen veilig

Tegen diezelfde landbouwpers had de VVD-lijsttrekker onlangs gezegd dat de EU-bedrijfstoeslagen voor de boeren bij zijn partij veilig zijn. Misschien heeft de VVD er wel meer geld voor over, in plaats van minder, voegde hij daar nog aan toe.
Dat klinkt natuurlijk vertrouwenwekkend voor boeren die voor hun inkomen sterk afhankelijk zijn voor de toeslagen.

Misplaatst vertrouwen

Volgens de CDA’ers is dat vertrouwen misplaatst. Zolang die uitspraak niet wordt belegd met een solide financiering van het EU-landbouwbeleid koop je daar niks voor, beklemtoonden de belangrijkste landbouwmensen van het CDA. Zolang de VVD op andere plekken alleen maar signalen afgeeft dat ze juist wil bezuinigen op EU-uitgaven kunnen ze Ruttes uitspraken niet serieus nemen, vinden de beide CDA’ers.

Niet spijkerhard

Ik kan er aan toevoegen dat VVD noch CDA concrete bedragen noemen voor het toekomstig landbouwbeleid. Maar er is wel een essentieel verschil tussen beide partijen: het CDA heeft in ieder geval – na tussenkomst door het partijcongres, dát was wel even nodig - in zijn verkiezingsprogramma opgenomen dat ook voor de toekomst er ongeveer even veel geld beschikbaar moet zijn als nu. Dat is niet spijkerhard, maar bij de VVD vind je er nergens wat over. Toen ik Rutte vroeg hoeveel geld zijn partij beschikbaar heeft, ontliep hij de vraag.

Het EU-landbouwbeleid is de belangrijkste confrontatie tussen de twee partijen die bij de agrarische kiezers de meeste stemmen trekken. Het zou goed zijn als de VVD nog eens iets meer van de financiële sluiers oplicht.
Morgen komt Agri-Direct met een peiling van het stemgedrag van boeren en tuinders. Ik verwacht dat CDA en VVD dan veel dichter bij elkaar komen dan ooit eerder het geval is geweest. Daarover morgen.

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.