Home

Achtergrond 293 x bekeken 10 reacties

CDA Groningen: verbindingszone veel te ingrijpend

Het verbinden van verschillende natuurgebieden via natuurstroken, de zogenoemde robuuste verbindingszones, is klinkklare onzin. Die zones tasten de fysieke leefomgeving eerder aan dan dat zij verbetering opleveren. Dat stelt de CDA-fractie in de Provinciale Staten van Groningen.

“Denk alleen maar aan de 100 hectares die we moeten realiseren in de lijn van Stadskanaal, ter Maars, Veenhuizen, Onstwedde, Smeeroling en Vlagtwedde. Die effecten zijn veel te rigoureus. Dat kan anders, minder ingrijpend”, stelt fractievoorzitter Patrick Brouns.

Volgens het CDA in Groningen levert een verbinding tussen natuurgebieden wel meerwaarde op uit het oogpunt van natuurontwikkeling, maar moet ook rekening worden gehouden met de agrarische sector en met de financiële middelen die nodig zijn voor het natuurbeheer. “Benut hier de potentie van die bevolkingsgroep in de samenleving die van oudsher het dicht bij de natuur staat: de agrarisch ondernemer kan dat met natuurbeheer oppakken.”

Voor individuele boeren ontstaan zo neveninkomsten waardoor de bedrijfstak levensvatbaar blijft, aldus het CDA in Groningen. Daarnaast wil de partij ook dat groepen boeren daarvoor in aanmerking komen. “De minister heeft in Brussel een voorstel liggen om verbanden van agrariërs gelijk te stellen aan bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, ook qua financiering. Een goede zaak.”

Door boeren te betrekken bij de natuurontwikkeling wordt voorkomen dat er na de aankoop van de gronden geen geld meer is voor de inrichting van de gebieden en het beheer daarvan, aldus de CDA-fractie in Provinciale Staten van Groningen. “Het Rijk legt ons in dat verband allerlei doelstellingen op (hoeveelheid hectares te realiseren ecologische hoofdstructuur, inrichtingseisen), maar geeft vervolgens niet het geld wat ervoor nodig is. Wij willen dat het College het Rijk daar op aan gaat spreken: natuurrealisatie prima, maar dan ook met voldoende middelen. Wat hebben we eraan dat wij straks enorm veel grond hebben aangekocht, maar geen geld hebben voor een goede natuurinrichting en het beheer ervan?”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  De Grunninger kiezers hebben in hun stemhokjes staan te slapen. Volgende keer dus een herkansing om het CDA helemaal weg te stemmen uut Grun! Want het is klinkklare onzin om zo'n splinterpartij nog te handhaven!

 • no-profile-image

  Jos

  Hallo Gerrit
  Even terug reageren wat betreft voedsel.
  Ik heb het niet over om meer voedsel te produceren, maar geen geld te verspillen aan natuurontwikkeling. Dit geld zou beter besteed kunnen worden aan zulke projecten waar jij ook voor werkt. We kunnen in Nederland wel 100 jaar terug in de tijd gaan, maar ik zie daar het nut niet van in en zeker niet in deze moeilijke tijd.
  Nederland bestaat uit een mooi landelijk gebied, laten we dit zo houden.
  Gerrit, ik wens je veel succes met je mooie werk in Afrika.

 • no-profile-image

  Thijs

  Je kunt zien dat de samenleving aan het verloederen is! Natuur aanleggen kost klauwen met geld en leverd alleen maar problemen op. Als Nederland zo door gaat, ziet het er in de toekomst zeer triest uit. Waar leven de dieren in het wild van? Van het voedsel op dat ze halen van de landbouwgronden. Daar wordt bemest daar is leven en voedsel. Als de mensen dit niet inzien is er geen redden aan!

 • no-profile-image

  spotvogel

  In het kader van Deregulering zouden dit soort taken acuut weggenomen moeten worden bij provinciale minkukels! Zéker achter het schijtende doch dooie Peerd van Ome Loeks.

 • no-profile-image

  chiel van den oetelaar

  Patrick Brouns moet de moel houen! Het CDA is klinkklare onzin, witte da nou nog nie?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ze zijn er dus nog CDA'ers die wel verstand hebben

 • no-profile-image

  Jos

  Thijs je hebt gelijk.
  Hier in Brabant zijn ze met de LOG s bezig wat al problemen geeft vanuit de natuurorganisaties. Maar het mooiste is dat ze hier in een LOG ook nog een EVZ willen aanleggen wat straks weer problemen met de bedrijfsvoering . Duizenden hectares vruchtbare grond opofferen aan natuur terwijl er elders op onze planeet dagelijks mensen sterven van de honger. Waar is Nederland mee bezig ?

 • no-profile-image

  Peter Kremer

  Daar komt het CDA wel wat laat mee. Als het kalf verdronken is dempt men de put.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Robuste verbindingszone's= toppunt van decadentie

 • no-profile-image

  Gerrit

  Even een reactie op Jos uit Brabant. Ik werk als lanbouwkunidge al 25 jaar met kleine boeren in Afrika. Zij hebben vaak te maken met diepe armoede en honger. Het idee dat zij er gebaat bij zouden zijn dat er meer voedsel in Nederland wordt geproduceerd is echt klink-klare nonsense. Honger is allereerst een politiek probleem.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.