Home

Achtergrond 439 x bekeken 5 reacties

"Brabantse landbouw zit vast in negatieve spiraal"

De Brabantse agrosector zit gevangen in een negatieve spiraal van doemscenario’s.

Dat zegt de Brabantse Sociaal-Economische Raad in een ongevraagd advies over de Brabantse agrosector. Volgens de SER-Brabant is het van belang dat op korte termijn een versnellingsagenda voor de omslag van de agrosector wordt opgesteld. Niet wachten op het rijk, maar vanuit eigen kracht opereren, is de ambitie die Brabantse werkgevers en werknemers in het advies uitspreken.

SER-Brabant adviseert om een topcommissie in te stellen waarin de landbouweconomie stevig vertegenwoordigd is, terwijl ook wetenschappers en deskundigen uit het bedrijfsleven moeten meedenken.

Aanleiding van het advies is onder meer de discussie over het Burgerinitiatief Megastallen, die geleid heeft tot een ongekend krachtige stellingname van de provincie, aldus de raad.

Volgens het advies is het de vraag of met de aangescherpte regels het publieke debat tot rust is gekomen. ”Zodra een nieuwe bacterie of virus de kop opsteekt zal de discussie weer oplaaien, met als waarschijnlijke resultante het opnieuw aanscherpen van de regelgeving”, aldus het advies.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  --------------ER-Brabant adviseert om een topcommissie in te stellen waarin de landbouweconomie stevig vertegenwoordigd is, terwijl ook wetenschappers en deskundigen uit het bedrijfsleven moeten meedenken-----------


  allemaal leuk en aardig maar mogen er ook 'gewoon' boeren aan tafel zitten? het probleem van al die regelgeving is dat deze wordt bedacht door mensen die nauwelijks op een boerderij te vinden zijn! Dit is ook de reden waarom de regelgeving van de afgelopen 20 jaar onze sector in een negatieve spiraal heeft gebracht en als er weer nieuwe regels bedacht worden door niet boeren weet ik zeker dat we er weer 20 jaar aan vast zitten!

 • no-profile-image

  Knor

  Hallo John, neem het initiatief zou ik zeggen. Het mail adres is info@serbrabant.nl .

 • no-profile-image

  Uni versi Teit

  Opmerkelijk genoeg zit 1 groep weer NIET in de top commissie:
  de gewone burgers.

  Maar ja, dat Stem vee kan natuurlijk gemist worden als een .... met kiespijn. Hele grote kiespijn, wel te verstaan.

  Wanneer zou men het toch eens gaan leren in Noord Brabant, dat de gewone burgers mee willen stemmen en praten in dit soort club's?

  Ebnn eiegenlijk een soort VETO recht zouden moeten hebben.

 • no-profile-image

  boer

  universiteit, mogen wij agrariers dan ook een vetorecht in stadsuitbreidingsplannen? Dan zijn we er zo uit.

 • no-profile-image

  Uni versi teit

  @ Boer zuiden: wat mij betreft mag dat sinds gisteren.
  Maar, ik heb nog niet gehoord dat stadsuitbreidingen dodelijke slachtoffers tot gevolg hadden.
  De schaalvergroting in de bioindustrie heeft dat volgens heel veel mensen wel...

  Vandaar mijn reactie. Het is toch logisch dat de toekomstige slachtoffers van het reconstructie beleid, een stem krijgen in het kapittel?
  Je zult zien dat het CDA een oorvijg krijgt bij de komende verkiezingen. En wat er daarna met de bioindustrie gaat gebeuren.......mag je zelf invullen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.