Home

Achtergrond 389 x bekeken

Boeren strijden om plaats in centrum van de macht

Morgen is het erop of eronder voor deze kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoewel zij allemaal afkomstig zijn uit de agrarisch sector, drie van hen hebben een eigen bedrijf, lonkt de Haagse politiek.

Er is meer dan het westen en de grote steden. We moeten het platteland koesteren. Tweede Kamerlid voor de VVD Janneke Snijder, zelf mede-eigenaar van een melkveebedrijf in het Groningse Wagenborgen, wil in Den Haag actief zijn om de belangen van de agrarische sector te behartigen. Volgens de politica kan de voedselproductie overgelaten worden aan de markt. Wel is een bepaald speelveld volgens haar van belang. "Ander moet er ruimte blijven voor compensatie." Een vergoeding voor wat een boer doet is volgens haar geen subsidie. "Extra eisen die de maatschappij de boer oplegt moeten worden gecompenseerd." Ze is voor een vangnet voor de Europese melkveehouderij om te voorkomen dat complete kolommen in de sector omvallen. Een minimale melkprijs wil ze nog niet noemen. De mogelijkheid tot interventie moet volgens de VVD blijven. De quotering en de exportsubsidies verdwijnen. Foto Harry Tielman

Voor Groenlinks staan de milieuprestaties van de land- en tuinbouw voorop. "Maar dat kan niet zonder goede prijs", zegt Niels van den Berge (25), fractiemedewerker van Groenlinks en twaalfde op de lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen. "Er moet meer ruimte in de mededingingswet komen voor boeren om zich te verenigen in afzetorganisaties." De partij wil milieuvriendelijk telen stimuleren via het Europese landbouwbeleid. In de peilingen staat Groenlinks op elf zetels. Voor de fruittelerszoon (12 op de lijst) een spannende dag. Foto Roel Dijkstra

LTO-bestuurder Jakob Bartelds (52) uit Tweede Exloërmond zet zich als kandidaat-Kamerlid voor de VVD (plaats 51) in voor het beperken van regels. "Mijn doel is om de invloed van de agrarische sector op politiek hoog niveau gestalte te geven", vertelt de voorzitter van de LTO-werkgroep zetmeelaardappelen. "Invloed uitoefenen in Den Haag. Daar wil ik een steentje aan bijdragen." Inhoudelijk richt hij zijn pijlen vooral op regelgeving. "Gelijk ondernemersschap, dat is voor zowel VVD als de agrarische sector belangrijk. De regels moeten in Nederland niet strenger zijn dan in de rest van Europa. Neem bijvoorbeeld de discussie rond Natura 2000 en het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Nederland gaat veel verder dan Europa vraagt. Ik ben er groot voorstander van om dat niet te doen, zodat we concurrerend blijven."
De Drent wil graag Janneke Snijders steunen als VVD-landbouwwoordvoerder. "Je moet ook nieuwe mensen in de race hebben." Zelf hoopt hij in de komende vier jaar een plekje te krijgen in de Tweede Kamer, door natuurlijk verloop binnen de partij. Anders verwacht hij over vier jaar zeker in het Haagse te kunnen neerstrijken. Foto Theresa Tielman

Varkenshouder en secretaris van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders Jaco Geurts staat op de lijst van het CDA. Annie Schreier haalde hem over om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamerfractie van het CDA. "Ik heb er best lang over nagedacht, maar heb uiteindelijk besloten het te doen."
Geurts zit sinds 2006 in de gemeenteraad van Barneveld. Dit voorjaar werd hij herkozen als gemeenteraadslid. Politiek is hem met de paplepel in gegoten. Zijn vader zat in de jaren 70 namens de Boerenpartij in de gemeenteraad en later voor de RPF, die is opgegaan in de Christenunie. "Ik heb nog samen met mijn vader in de raad gezeten", aldus Geurts. Het was vooral de gang van zaken rond de MKZ-crisis in Kootwijkerbroek in 2001 die Geurts het laatste duwtje gaf actief te worden in de politiek. De afgelopen weken voerde Geurts campagne samen met CDA kopstukken in verschillende plaatsen op de Veluwe en in de provincie. Foto Robin Britstra

In het Gelderse Homoet, bij Heteren, nemen Carolien Herder en Marcelle van der Waals, studenten van de faculteit Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht, grondmonsters. Zij brengen de bodem van het gebied in kaart, tot een diepte van 15 meter. Voor het nemen van de monsters vragen de studenten toestemming van de boer. "Meestal krijgen we wel toestemming en zijn de agrariërs ook wel nieuwsgierig naar de resultaten", aldus studente Herder. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.