Home

Achtergrond 296 x bekeken

Bietentelers Nordzucker doen prijsconcessies

Bietentelers voor Nordzucker gaan akkoord met een lagere prijs om het voorbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen.

De telersorganisatie Dachverband Norddeutscher Zuckerrübenbauer (DNZ) heeft dit bekendgemaakt. Nordzucker raakte vorig jaar in de rode cijfers.

Met ingang van de campagne in 2011 ontvangen zij een vaste prijs van € 21,25 per ton bij 16 procent suikergehalte exclusief toeslagen. Het alternatief is een variabele prijs die wordt afgeleid van de noteringen van koolzaad en tarwe aan de termijnbeurs Matif.

Volgens de bond waren de onderhandelingen taai, maar is uiteindelijk een compromis bereikt op basis van een gematigde verschuiving van bietengeld voor quotumbieten naar industrie- en surplusbieten.

"Zodra de situatie bij Nordzucker het weer toelaat, moeten we terug zien te keren naar het oude betalingsniveau", stelt DNZ-voorzitter Gerhard Borchert. De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van vier jaar.

Bij het vaste-prijsmodel kan bij gemiddelde kwaliteit volgens DNZ worden uitgegaan van ongeveer € 28,50 per ton. In het variabele model zijn prijzen te verwachten van € 26 tot € 30,75 per ton. In beide gevallen komen de vrachtkosten tot de dichtstbijzijnde aanleverlocatie voor rekening van de teler.

Surplusbieten tot 15 procent van het individuele productiequotum worden betaald met € 16,50 per ton bij 16 procent suikergehalte. Met de toeslagen erbij wordt dat rond de € 23 /ton. De ethanolbietencontracten verdwijnen na de komende campagne.

Of registreer je om te kunnen reageren.