Home

Achtergrond 154 x bekeken

België begint aan EU-voorzitterschap

De Belgische regering neemt in de nacht van woensdag op donderdag het roterend EU-voorzitterschap over van Spanje.

De ministers zullen vanaf maandag tientallen vergaderingen voorzitten met hun collega's uit Nederland en de andere EU-landen.

Probleem is wel dat enkele bewindslieden er met hun gedachten nog niet helemaal bij lijken te zijn. Velen voerden tot twee weken geleden een zware verkiezingscampagne. Enkele ministers komen dit najaar waarschijnlijk niet terug in de nieuwe regering.

Bij een informeel diner met EU-journalisten spraken de ministers zondag vrijwel uitsluitend over de Belgische politieke problemen. Eén minister gaf eerlijk toe dat ze hoopt al in juli te kunnen vertrekken. Dat de Amerikaanse president Barack Obama in november naar Europa komt, bleek onbekend bij een minister die dat zou moeten weten.

De Belgische demissionair premier Yves Leterme verzekerde recent echter dat het EU-voorzitterschap geen hinder zal ondervinden van de regeringswisseling. Voor de Belgen is het al het twaalfde EU-voorzitterschap, zei hij geruststellend.

Minister Steven Vanackere van Buitenlandse Zaken benadrukte maandag ook dat de Belgische diplomaten aanblijven, ook al wisselen de ministers. De EU-president Herman Van Rompuy en de EU-buitenlandchef Catherine Ashton zorgen voor nog meer continuïteit.

Een belangrijk vakgebied is voor de zekerheid overgelaten aan een minister uit de deelstaat Vlaanderen, waar de regering niet demissionair is. De jonge minister Joke Schauvliege zal daarom dit hele halfjaar namens de EU onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord.

Grote spraakmakende ambities ontbreken vooralsnog in de plannen van het voorzitterschap, dat eerder blijk geeft van de gebruikelijke Belgische bescheidenheid. De zuiderburen zeggen vooral het werk van het voorgaande voorzitterschap te gaan afronden. Ze willen voorstellen over toezicht op financiële instellingen tot een goed einde brengen, evenals de besluiten over de Europese diplomatieke dienst.

De Belgen zelf kijken vooral uit naar de feesten. Tienduizenden doen zaterdagavond mee met het feest 'België danst voor Europa', waarbij mensen in twaalf steden tegelijk een dans instuderen. Bekende artiesten zoals Toots Thielemans en de oud-winnares van het Eurovisie Songfestival Sandra Kim treden op.

Volgende week donderdag breekt België het recordaantal bezoekers van een tennismatch. In het Brusselse voetbalstadion spelen de Belgische tennissterren Justine Henin en Kim Clijsters voor zo'n 35.000 toeschouwers.

Het prijskaartje voor het hele voorzitterschap komend halfjaar bedraagt zo'n 120 miljoen euro. Dat komt neer op 11 euro per Belg. ,,Ik denk dat de burgers dat een prima besteding vinden. Het levert op termijn veel meer op'', stelde minister Steven Vanackere (Buitenlandse Zaken) maandag.

Maar een enquête houden hierover vindt hij geen verantwoord leiderschap: ,,Als je het publiek hierover bevraagt zegt men: 0 euro is genoeg. De droom van één Europa is niet meer zo groot als twintig jaar geleden, toen we nog in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog leefden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.