Home

Achtergrond 146 x bekeken

Balkenende hoopt op signaal van vertrouwen

Premier Jan Peter Balkenende hoopt dat de top van de belangrijkste economieën ter wereld, de G20-top in het Canadese Toronto, erin slaagt ,,een signaal gericht op herstel van vertrouwen'' af te geven.

Nederland is geen lid van de G20 maar schuift dit weekeinde wel voor de vierde keer op rij aan. Hoewel de laatste tijd internationale verdeeldheid bleek over de snelheid van de aanpak van begrotingstekorten en de noodzaak van een wereldwijde bankenheffing, is Balkenende niet zo pessimistisch. ,,Ik zie niet zulke scherpe tegenstellingen'', zei hij zaterdag in Toronto. Zaterdagavond (lokale tijd) is er een diner van de wereldleiders, zondag is de top.

De G20 maakte de afgelopen jaren eensgezinde afspraken over onder meer de aanpak van bonussen en strenger financieel toezicht. Aan de vooravond van de top in Toronto is de situatie volgens Balkenende echter heel complex omdat de economische omstandigheden nogal verschillen. Zo draait het Verre Oosten economisch weer goed en kampt Europa met een schuldencrisis, zoals in Griekenland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.