Home

Achtergrond 274 x bekeken

Advies deskundigen aan Verburg: herbevolken kan nu

Bedrijven die vanwege Q-koorts zijn geruimd, zouden moeten kunnen herbevolken met gevaccineerde niet-drachtige dieren van niet-besmette bedrijven.

Dat is de essentie van een advies van deskundigen aan landbouwminister Gerda Verburg. Niet geruimde dieren kunnen in principe blijven staan, maar het fokverbod zou daarvoor in stand moeten blijven. Verburg is op dit moment in overleg met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) over de manier waarop de Q-koortsmaatregelen versoepeld kunnen worden, nu alle bedrijven hebben gevaccineerd. Gisteren hebben vertegenwoordigers van de sector op het ministerie van landbouw overlegd over de situatie.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat heeft vandaag een brandbrief gestuurd aan de GGD’s in Nederland, waarin hij uitlegt dat de geiten- en melkschapenhouderij inmiddels drastische maatregelen hebben getroffen en ondergaan. Het is volgens Maat nu tijd dat de maatregelen worden versoepeld. "Nu is het moment aangebroken om de ondernemers alle ruimte te bieden om hun normale bedrijfsvoering weer op te pakken."

Ondertussen hebben getroffen veehouders een voorbeeldbrief gekregen, die ze aan hun burgemeester kunnen sturen. Daarin staat dat de regionale GGD’s en de Vereniging Nederlandse Gemeenten twijfelen over de risico’s bij de versoepeling van de regels.
De veehouders vragen de burgemeesters dringend de belangen van de geitenhouders mee te laten wegen in het advies aan de ministeries.

Of registreer je om te kunnen reageren.