Home

Achtergrond 294 x bekeken 5 reacties

'Zwangere moet bedrijf Q-koortsgebied mijden'

Zwangere vrouwen moeten het advies krijgen om geen landbouwbedrijven te bezoeken in Q-koortsgebieden.

Er zijn echter niet genoeg gronden om het reizen door Q-koortsgebieden af te raden. Dat stelt het Europese centrum voor ziektepreventie en -controle (ECDC) in het Zweedse Solna. Wetenschappers uit verschillende Europese landen en de VS hebben zich gebogen over verschillende volksgezondheidsaspecten van Q-koorts. Ze komen met een aantal aanbevelingen die betrekking hebben op zwangere vrouwen.

Zo bevelen de wetenschappers aan om alle zwangere vrouwen binnen een straal van vijf kilometer rond een besmet bedrijf extra te volgen. Belangrijkste doel daarbij is meer kennis te vergaren over Q-koorts en de effecten op zwangerschap. Vrouwen moeten twee keer een test op Q-koorts ondergaan tijdens de zwangerschap.

Vrouwen bij wie afweerstoffen tegen Q-koorts worden gevonden, moeten gedurende de zwangerschap een behandeling met antibiotica krijgen, adviseert het ECDC. Het instituut adviseert dit, ondanks dat het weet dat de wetenschappelijke basis voor deze aanbeveling is bijzonder mager is.

De wetenschappers zeggen dat heel goed onderzocht moet worden wat de risico’s en voordelen zijn van zo’n behandeling, op basis van de ervaringen bij zwangere vrouwen (en hun ongeboren kinderen) in Nederland. Er is, zeggen de onderzoekers, in dit verband geen enkele reden om af te raden borstvoeding te geven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Ik heb ook q koorts gehad tijdens de zwangerschap van mijn dochter, was vooral moe, niet lekker, pas na de zwangreschap bleek dat het qkoorts was geweest. Het kind is goed gezond. Ik ben geboren en getogen op een boerderij, en nu ook leef en werk op een geitenbedrijf. Maar ik kan me het stuk herinneren van Klaas Sjoerd Meekma waarin hij beschrijft dat de Ned. bevolking steeds vatbaarder is voor allerlei bacterien, omdat ze steeds verder van de (boerderij)dieren leven. Dat maakt dan natuurlijk wel een verschil tussen mij en een "burger" vrouw.

 • no-profile-image

  ongewenst onvruchtbaar door medicijnen

  Dames laat je vooral niet als proefkonijn gebruiken er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat je kindje hier niets aan over houd

 • no-profile-image

  vrouw geitenboer

  Goede avond,

  Ik vind dit soort berichten altijd wel lach wekkend wij zijn geruimd meer als duizend geiten. Ik heb vorig jaar de lammertijd mee geholpen waarbij de q-koorts bacterie dan volop aanwezig zou moeten zijn,op dat moment was ik dus zwanger.Ik ben naar de dokter geweest of het gevaar kon dat ik in de lammerperiode mee hielp,die zei dat ik daar helemaal niet bang voor hoefde te zijn.Wij zijn bevallen van een prachtige zoon.Laat jezelf niet bang maken door die beterweters in amsterdam op de dam zit ook q-koorts. WAAR NIET!!!!

 • no-profile-image

  veehouder

  het is bij ons op de streek alom bekend dat zwangere vrouwen niet tijdens de aflammertijd in de schapenstal moesten komen. Dit was 50 jaar geleden al de standaard.

 • no-profile-image

  klaas sjoerd

  Ja, veehouder, maar dit was en is vanwege de chlamydia en een heel klein risico op toxoplasma (de kattenbakziekte), maar niet vanwege de Q-koorts, want daar hadden we vijftig jaar geleden nog geen weet van. En nog steeds lijkt het Q-koortsrisico voor zwangere vrouwen en zeker voor boerinnen relatief klein.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.