Home

Achtergrond 304 x bekeken

Zorgen voor mens en dier

Allerlei soorten mensen
Er zijn zorgboerderijen voor verschillende soorten mensen. Zoals mensen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking. Of mensen die in de gevangenis hebben gezeten en weer moeten wennen aan ‘buiten’. Of mensen die verslaafd zijn geweest aan drugs of alcohol. Er zijn ook oudere mensen of mensen die heel lang werkloos zijn, die graag op een boerderij bezig willen zijn. Er zijn ook kinderen die na schooltijd helpen op de boerderij. Dat kunnen ook leerlingen van het speciaal onderwijs zijn.

Werk
Op een boerderij is er niet alleen werk om geld te verdienen. Boerenwerk geeft ook rust. Van werken in de natuur, met planten en dieren, word je rustig. Dat werk geeft ook structuur in het leven van gehandicapten, van mensen die in de war zijn of die verslaafd zijn.

Je doet wat je kan
Zorgboerderijen hebben allerlei soorten werk. Ze hebben vaak allerlei soorten dieren, een bloem- of een groententuin of een winkel. De ‘hulpboer’ kan meehelpen met allerlei klusjes: eieren rapen, dieren voeren, plantjes poten. Ieder doet hij hij kan. Dat heet: zorg op maat.

Niet nieuw
Er komen steeds meer zorgboerderijen. In 2000 waren er nog 214 in Nederland, in 2009 zijn er al 1.088.
De zorgboer is niet nieuw. Boerderijen waren altijd al een plaats waar mensen ‘waarmee iets was’ welkom waren om mee te helpen.

Waarom doen boeren dit?
Boeren die een zorgboerderij hebben, krijgen geld voor elke persoon die er komt werken. Maar ze doen het niet alleen voor het geld. Meestal vinden de boeren het fijn om mensen te helpen die extra zorg, aandacht en hulp nodig hebben. Zo kunnen die samen met anderen zinvol bezig zijn.

Wil je meer weten over de zorgboerderij van Thomas? Kijk dan hier.

Foto

Jos Hillebrand

Of registreer je om te kunnen reageren.