Home

Achtergrond 217 x bekeken 1 reactie

Wetenschapper: spaar de grote vis

Vissers op de Noordzee moeten de grote vissen sparen en zich meer op vis van gemiddelde grootte richten.

Dat stelt Fabian Mollet in een proefschrift, waarop hij vrijdag promoveert aan Wageningen UR. Het sparen van grote vissen leidt tot een kleinere vangst op korte termijn, maar voorkomt dat in de toekomst de vangst veel minder zal worden, aldus Mollet. Hij deed onderzoek naar de effecten van visserij op de evolutie van schol en tong.

Voor een vis is het niet gunstig om groot te zijn, omdat die dan heel snel wordt gevangen. Het huidige visserijbeleid, waarbij wordt geselecteerd op grootte, werkt de evolutie naar vissen die kleiner zijn en daarmee minder interessant voor de markt, in de hand. "Daardoor wordt ook de maximale vangst die mogelijk is zonder de populatie te overbevissen, uiteindelijk minder.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Als je de mazen in het net zo groot maakt dat je de grote vissen niet vangt zul je ook de kleine niet in het net aantreffen. Maar dat is onze promovendus zeker ontgaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.