Home

Achtergrond 468 x bekeken 2 reacties

Werkgelegenheid in landbouw met kwart gedaald

De werkgelegenheid in de landbouwsector is in de 27 EU-landen met gemiddeld 25 procent gedaald in de periode 2000-2009.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU, die vandaag zijn gepubliceerd. Vooral in een aantal Oost-Europese lidstaten liep de werkgelegenheid fors terug: in Estland met 55 procent en in Bulgarije met 48 procent. In Nederland bedroeg de daling 17,2 procent.

Het inkomen per werknemer in de landbouwsector steeg in het afgelopen decennium met gemiddeld 5,3 procent in de EU. De stijging was voornamelijk merkbaar in de twaalf nieuwe lidstaten die in deze periode tot de EU toetraden en die nu ook gebruik kunnen maken van Europese landbouwsubsidies. In de vijftien 'oude' EU-landen daalde het inkomen van de boeren. In Nederland was de daling relatief fors met 27,6 procent.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Boeren inkomen daalt 27,6 % in 9 jaar dit is 3,07 % / jaar. Een percentage dat de gemiddelde werknemer als loonsverhoging en inflatie correctie heeft ontvangen per jaar. De boer mist dus op jaar basis 6,1 % aan inkomen t.o.v. de rest van de bevolking. En nog verwachten de voormanne dat de boeren hun mond houden en niet >klagen<, in deze kring heet nl. de waarheid verkondigen >klagen<. Ware het niet dat de boeren >slaven< zijn van het kapitaal, dan waren de boeren al in opstand gekomen, zoals vaker in de Vaderlandsche gechiedenis is voorgekomen.

  • no-profile-image

    john

    als je nu goed leest zie je dat er in 2009 25% minder mensen in de landbouw werkzaam waren dan in 2000 en dat de verdiensten in 2009 27% lager waren dan in 2000 .. dit betekent nog niet dat we er elk jaar 3% meer op achteruit zijn gegaan er zitten ook jaren tussen dat we 27% meer verdienden dan in 2000.. landbouw is cyclisch en je moet het gemiddelde zien. om een inkomen te halen zullen we meer werk moeten verzetten, net zoals een werknemer in de fabriek ook meer werk verzet dan 30 jaar geleden. dit wordt mede veroorzaakt door de manier waarop we onze productie kunnen automatiseren en optimaliseren. in een goed georganisserde stal is het tegenwoordig mogelijk om alleen 500 zeugen te verzorgen. vroeger waren er dat 100!!

Of registreer je om te kunnen reageren.