Home

Achtergrond 166 x bekeken

Waakzaamheid geboden bij Mercosur

De Europese Commissie wil een vrijhandelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur uit het slop trekken.

Brussel denkt veel auto’s, computers en andere producten plus diensten te kunnen slijten in Brazilië, Argentinië, Uruguay en buurlanden. De Europese landbouw moet het wisselgeld bieden.

De Commissie toont zich daarmee van haar slechtste kant. Niet alleen dreigt een overeenkomst te leiden tot een stortvloed aan goedkope producten uit Zuid-Amerika en dus de Europese markt te verstoren, bovendien ondergraaft zij daarmee beleid waar zij zo prat op gaat. De Europese Unie maakt – terecht – veel werk van milieu- en welzijnsverplichtingen voor de Europese (vee)producenten, maar vindt het kennelijk geen probleem dat zij deze volgens de wereldhandelsregels niet mag opleggen aan derde landen. In haar streven naar lucratieve deals crëert de Europese Commissie dus bewust oneerlijke concurrentie.

Brussel weet dat maar al te goed: de onderhandelingen met Mercosur lopen al vele, vele jaren en deze discussie duurt al even lang. Het is onverteerbaar dat Brussel doorduwt en een sector slachtoffert. Gelukkig beseffen landbouwministers in de lidstaten zich dat en stellen zij de strikte voorwaarde dat een akkoord de landbouw in de EU niet mag schaden. Gezien deze geschiedenis blijft waakzaamheid geboden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.