Home

Achtergrond 438 x bekeken

Vroege eerstelingen in veilingmuseum

Het eerste kistje eerstelingen van het seizoen werd gisteren verhandeld in Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk.

Tijdens het eerstelingenfestival voeren akkerschuiten door het museum, waarmee de dagelijkse praktijk van de veiling tot de sluiting in 1973 werd nagebootst. Eindpunt van de vaartocht was het afmijnlokaal uit 1912, waar de producten te koop werden aangeboden.
De BroekerVeiling is de oudste doorvaargroenteveiling van Nederland; hier ontstond in 1887 het veilen bij afslag. Pronkstuk van het museum is de afmijnzaal, het toenamlig economische hart van de tuinbouwcultuur in de regio. Bezoekers kunnen er tegenwoordig ervaren hoe het is deel te nemen aan een veiling door gebruikmaking van de klok. Foto Wick Natzijl

Melkveehouder Lennert de Haan uit Beerta is met collega’s gras aan het maaien op een perceel van biologisch melkveehouder Beukeboom in het Groningse Finsterwolde. ”Het gaat om één groot perceel van 50 hectare”, vertelt de Haan. Met zijn drieën maaien we zo’n 20 hectare in het uur.” De Haan zorgt er alleen voor dat het gras gemaaid wordt. De loonwerker kuilt het gras vervolgens in. Foto Koos van der Spek

René Besteman, ontwerper van vernevelingstechniek, toont bezoekers van de open dag bij Agrifirm de vernevelingscapactiteit van een van de modellen. Besteman Techno Support ontwerpt vooral producten die via Agrifirm afgezet wordt bij bollen- en aardappeltelers, maar Besteman wil zich ook gaan richten op de verneveling voor kasteelten. De nieuwe modellen kunnen ruimtes tot 8.000 vierkante meter vernevelen voor voeding. In de stekteelt houdt de bevochtiger de uitval beperkt. Foto Axipress

Medewerkster Helma van der Sar van akkerbouwer Wim van Gurp in Luttelgeest (Noordoostpolder) bestrijdt de aardappelen in een perceel bieten. Volgens Van Gurp vergt de bestrijding van de opslagplanten nu meer werk dan in andere jaren. Hij wijt dat aan het sneeuwdek in de winter, waardoor de aardappelknollen niet kapot zijn gevroren. Verder staan de suikerbieten er volgens hem redelijk goed bij. Hier en daar is wel wat sprake van een holle stand als gevolg van vraatschade. Maar de groei zit er nu als gevolg van het weer van de afgelopen dagen goed in. ”Het gaat hard nu”, aldus Van Gurp. Vergeleken met percelen in de omgeving is de stand van suikerbieten op dit perceel gemiddeld. Foto Ruben Meijerink

Hans Banken, Janneke Jansens en Frans Dirven (vlnr.) vertegenwoordigen Big Challenge, een fietstocht van varkenshouders in de strijd tegen kanker, op het symposium van de European Pig Producers (EPP) in Eindhoven. Het symposium droeg de intrigerende naam Some pigs are more equal than other pigs en maakt deel uit van het meerdaagse jaarcongres van EPP. Op donderdag bezochten de deelnemers een aantal Nederlandse toeleverende bedrijven. Vandaag bezoeken de deelnemers een aantal toonaangevende varkenshouderijbedrijven.Foto Bert Jansen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.