Home

Achtergrond 207 x bekeken

Vooruitzichten afzetseizoen vroege aardappelen positief

De aanvoer van vroege aardappelen op de veiling in Sint Annaland, die morgen het seizoen opent, is klein.

Directeur David Hage verwacht een aanvoer van zo’n 2.000 kisten, 40 ton. "Dat is weinig. Je hoopt op wat meer aanvoer, maar telers wachten nog af."

De weersomstandigheden staan het rooien van vroege aardappelen toe en Hage ziet gebeuren dat de aanvoer van primeurs in de loop van de week toeneemt. De rassen Doré, Première, Drielingen en Frieslander domineren nu de veiling. Doré heeft een aandeel van driekwart van de aanvoer. De opbrengst ligt rond de 10 tot 12 ton per hectare, ongeveer 5 ton minder dan vorig jaar.

Het product is fijn, vanwege het koude begin van het groeiseizoen. "En het is vroeg", zegt Hage. "Ik heb vertrouwen in de prijsvorming. Momenteel wordt 1 euro tot € 1,10 per kilo betaald. Ik denk dat de veiling ook op dat niveau begint. Vorig jaar was de eerste prijs voor primeurs 35 tot 55 cent. Toen kenden we op de eerste dag een aanvoer van 205 ton."

Hage schat dat het areaal ongeveer gelijk is gebleven en dat het aandeel onder plastic stabiel is na een daling in de afgelopen jaren. "De markt voelt vriendelijker aan, dus ik denk dat het areaal onder plastic stabiel blijft."

Ook Duitsland kent positieve marktvooruitzichten voor vroege aardappels. De telers vragen volgens waarnemers zo’n 1 euro per kilo. Dit prijsniveau kunnen ze realiseren dankzij de twee weken vertraagde seizoensstart. Noemenswaardige volumes uit de 'vroeggebieden' Palts en Baden komen naar verwachting pas eind juni beschikbaar.

Half juli volgt waarschijnlijk de primeuroogst in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. De import van vroege aardappelen uit Noord-Afrika speelde dit jaar nauwelijks een rol. Nieuwe aardappels uit Spanje zijn bovendien schaars, vanwege het koude en natte weer. De aardappelen uit de oogst van vorig jaar blijven daarom dit jaar ook langer in de handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.