Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Voor zomer voorstellen voor ketenmodel afzet'

Telers, verenigingen en handel praten over kansrijke samenwerkingsmodellen. De gesprekken startten na het mislukken van de bundeling via associaties van producentenorganisaties.

Volgens Frugi Venta worden voor de zomer samenwerkingsmodellen gepresenteerd.

Dat zegt Ron de Greeff, tijdelijk voorzitter van de handelskoepel Frugi Venta. Het moet een breed gedragen voorstel worden met 'inspirerende modellen'. "Contacten waren er al wel tussen de partijen, maar we proberen na te denken over een model dat werkbaar is en de capaciteiten benut. We hebben toptelers en handelaren, maar we zitten in elkaars vakgebied. Telers gaan verkopen, handelaren telen zelf om maar areaal te vinden. We maken zo niet genoeg gebruik van elkaars talent", zegt De Greeff.

Een model waarin de handel een compleet dienstverlenende functie heeft, ziet hij niet zitten. In zo’n model is het handelsbedrijf compleet transparant met vaste tarieven voor zaken als logistiek en kwaliteitsbeheer. Een aantal bedrijven richt de bedrijfsvoering al wel zo in, maar er zitten nadelen aan zo’n star model. "Je ziet dat andere bedrijven met een andere werkwijze concurrerender zijn. We moeten nadenken over andere slimme modellen."

Het overleg tussen teelt, telersverenigingen en handel hoeft niet één model op te leveren. "Misschien blijkt dat er meerdere modellen in de keten naast elkaar moeten bestaan."

De groenteafzet is onderhevig aan grote veranderingen met fusies, discussies over afzet en gemeenschappelijke marktordening. Al deze zaken spelen een rol in de zoektocht naar een bruikbaar model. Frugi Venta noemde ketensamenwerking in het beleidsplan tot 2011 al als speerpunt. "Dat was ons hoofdbeleid voor drie jaar, maar dat is lang als je ziet wat in een jaar al kan veranderen."

In juni verkiezen de leden van Frugi Venta een nieuwe voorzitter. Zijn taakomschrijving voorziet ook in het ontwikkelen van beleid op dit vlak. "We treden wel faciliterend op. Leden moeten het zelf oppikken", zegt De Greeff.

Of registreer je om te kunnen reageren.