Home

Achtergrond 323 x bekeken

Verploeg: een belangenbehartiger

Streng, maar rechtvaardig. Zo karakteriseerden collega's de in de nacht van dinsdag op woensdag overleden oud-voorman van journalistenvakbond NVJ Hans Verploeg.

De op 14 maart 1945 in Oostburg geboren Verploeg was van 1980 tot 2005 algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Zijn Zeeuwse zuinigheid maakte Verploeg de ideale man om de journalistenorganisatie uit het financiële slop te trekken. Verploeg zette zich jarenlang in voor wereldwijde persvrijheid, met speciale aandacht voor journalisten die het risico nemen uit de gecontroleerde media-reservaten in bijvoorbeeld China en Rusland te stappen.

De inzet voor de persvrijheid uitte zich ook in zijn betrokkenheid bij het oprichten van persvrijheidsorganisaties Free Voice (1986) en Press Now (1993). ,,Belangenbehartiger'', noemde Verploeg zichzelf. Verploeg was tevens directeur van De Kunstenaarsorganisatie en vooraanstaand lid van het dagelijks bestuur van de Internationale Federatie van Journalisten.

De bestuurder leverde een jarenlange strijd tegen een erfelijke leveraandoening en huidkanker. Een strijd die hij uiteindelijk in de nacht van dinsdag op woensdag verloor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.