Home

Achtergrond 182 x bekeken

Vele kilometers moeras verwoest door olie

e olie die in de Amerikaanse staat Louisiana aan land is gekomen, heeft al zeker 38 kilometer moerasland verwoest.

Dat maakte Billy Nungesser, voorzitter van een gemeente in het zuiden van Louisiana donderdag bekend. "Zeker 24 mijl in Plaquemines Parish is verwoest. Alles is dood'', aldus Nungesser. "Er is geen leven meer in de moerassen. Dit is niet meer op te ruimen.''

De in de natte gebieden aangespoelde olie vormt een logistieke nachtmerrie voor de lokale bestuurders. In de moerassen is voor reddingswerkers niets om op te staan, zwaar materiaal om de olie te ruimen kan het gebied niet in en de dieren kunnen zich makkelijk verstoppen en zijn dus moeilijk te redden.

Experts debatteren inmiddels over de beste manier om de vervuiling te lijf te gaan. Het kan zijn dat de moerassen in brand gestoken moeten worden om de olie uit het systeem te krijgen. Ook kan het een optie zijn om de olie te laten liggen. Dan kan het nog generaties duren voor het fragiele ecosysteem zich heeft hersteld.

De zogeheten wetlands in Louisiana zijn de kraamkamers van de Golf van Mexico. Garnalen, oesters, krabben, vissen en vogels leven in het gebied. Ook de bewoners van de kuststeden hebben baat bij een schoon natuurgebied. Vissers verdienen jaarlijks 2,4 miljard dollar voor de kust van Louisiana.

De olieramp begon op 20 april toen een door BP gehuurd booreiland na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. De afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al tientallen miljoenen liters olie in zee terechtgekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.