Home

Achtergrond 353 x bekeken 7 reacties

Varkenshouders moeten mestafzet beter regelen

Varkenshouders moeten zelf meer inspanningen doen voor verwerking en afzet van mest.

Dat kregen zo’n 80 leden van de NVV te horen die gisteravond waren afgekomen op een verkiezingsdebat dat hun varkensvakbond had georganiseerd. "De sector zal zelf keihard aan de bak moeten, anders gaat het mis", luidde de boodschap van Jaco Geurts. Hij is secretaris van de NVV en staat op plaats 40 van de kandidatenlijst van het CDA. Geurts, zelf varkenshouders, hield zijn collega’s voor dat pluimveehouders al veel meer hebben gedaan om de afzet van hun mest veilig te stellen.

Ook Kamerlid Janneke-Snijder (VVD) en vertrekkend Kamerlid Bas van der Vlies drongen er bij de varkenshouders op aan toch vooral zelf maatregelen te nemen om het mestprobleem tot een goed einde te krijgen. Snijder zei dat haar partij in 2015 volgens plan afscheid wil nemen van de varkens- en pluimveerechten. "Maar dat kan alleen als er evenwicht is op de mestmarkt. Daarom moeten jullie de verwerking en afzet van mest goed regelen."

De varkenshouders hielden de politici voor dat zij gebukt gaan onder alle regels voor mest. Ze bepleitten ook een einde te maken aan het verschil tussen graasdieren- en hokdierenmest.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  agrarische ondernemer.

  De zlto en nvv praten teveel hoe het eigelijk moet maar verder komen ze ook niet.
  Begin eerst maar eens om de regels omtrent milieu vergunning uitvoer temaken.
  We zien genoeg inspanningen van groepen ondernemers maar er is geen enkele medewerking van provincie of gemeente.
  Een zeer goed voorbeeld is de mesthandel a vd broek in lierop die al 10 jaar mest exporteerd deze is gewoon stil gelegd door een tekleine vergunning,en deze ondernemer heeft al 5 jaar tevergeefs gezocht naar een oplossing en strand steeds op geen duidelijkheid over de eisen voor een milieu vergunning.

 • no-profile-image

  Nora Jones

  Here we go again........!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Jammer van die goede mest, Simon. De akkerbouwers zitten er om te springen.

 • no-profile-image

  boer

  Als je de gebruiksnormen steeds maar weer naar beneden bijsteld, dan krijg je vanzelf een mestoverschot. Ambtenaren: ze maken alles kapot. Dus geen verdere verlaging meer van de gebruiksnormen! Dit is van geen enkele kant te verdedigen!!!!

 • no-profile-image

  Simon

  Als de afwijzende houding van de varkenshouders met betrekking tot mestverwerking gehandhaafd blijft,dan vervallen de dierrechten in 2015 alleen voor de pluimveehouders. In deze sector bevinden zich pluimveehouders die hun meststoffen verwerken tot een hoogwaardig grondstof voor de opwekking van energie.

 • no-profile-image

  john

  ben een beginnend ondernemer en lease nu mijn rechten, 50 euro de zeug en 17,5 voor een vleesvarken... Als die verdomde rechten er al niet waren geweest had ik nu mijn mest voor een paar euro extra laten verwerken tot poeder, water en concentraat. Maar nu gaat het geld op aan rechten en blijft er niets over om te investeren in verwerking echt jammer.

 • no-profile-image

  ray charles

  Here we go again.......!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.