Home

Achtergrond 238 x bekeken 5 reacties

Uitroeien Q-koorts moet ambitie zijn

CDA'er Henk Jan Ormel roept de regering op ambitie te tonen en Nederland vrij te maken van Q-koorts.

Nog nooit heeft een uitbraak van Q-koorts tot zo veel en zo ernstige ziektegevallen bij mensen geleid als nu in Nederland het geval is. Het CDA is van mening dat volksgezondheid voorop staat, maar dat er ook ruimte moet zijn voor een gezonde veehouderij. Om dat te bereiken is maatwerk nodig. Handhaven van het voorzorgsbeginsel is geen maatwerk, maar het hanteren van de botte bijl. Het CDA heeft tijdens het laatste Kamerdebat drie moties ingediend om de regering aan te zetten tot maatwerk en ambitie.

In de eerste motie stellen we voor om over te gaan op een risicobeoordeling van het verloop van de uitslagen van tankmelkmonsters. Als de uitslagen steeds negatief zijn en vervolgens net boven de grenswaarde, is een bedrijf dan meteen besmet? Het CDA is van mening dat na 1 juni een positief tankmelkmonster niet meer automatisch en in alle gevallen tot besmet verklaren moet leiden.

De niet-drachtige dieren op besmet verklaarde bedrijven zijn niet geruimd. Tot deze groep behoren dieren die al eens gelammerd hebben en jonge dieren die nog nooit gedekt zijn. Deskundigen zijn verdeeld over de risico’s van deze laatste groep. De Q-koortsbacterie lijkt zich met name te verstoppen in baarmoeder- en uierweefsel. Bij jonge dieren is de baarmoeder en het uier nog heel erg klein. De kans dat daar de bacterie in gaat zitten, is dus ook erg klein. Het CDA heeft in een motie de minister opgeroepen om voor deze groep een specifiek deskundigenadvies te vragen. Wij hopen dat het levenslange fokverbod voor jonge dieren opgeheven kan worden.

In een derde motie roept het CDA de regering op om ambitie te tonen en Nederland vrij te maken van Q-koorts. Natuurlijk beseffen wij dat dit de komende jaren niet mogelijk zal zijn. Maar zonder ambitie blijven we pappen en nathouden. Een uitroeiingprogramma zal een zaak van lange adem zijn, maar zal wetenschap, industrie, sector en overheid prikkelen tot innovatieve ontwikkelingen. De Q-koorts roept meer vragen op dan er antwoorden te geven zijn. Is er een specifieke stam die besmettelijker is dan andere bijvoorbeeld? Is de weerstand van de mens tegen dierziekten aan het afnemen? Door een ambitieus uitroeiingprogramma voor Q-koorts zal Nederland zijn kennisvoorsprong vergroten en de acceptatie van onze veehouderij kunnen bevorderen.

Henk Jan Ormel is Tweede Kamerlid voor het CDA

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Kennisvoorsprong?

 • no-profile-image

  Patrick

  Wat lees ik nu, ik lees "Het CDA is van mening dat volksgezondheid voorop staat, maar dat er ook ruimte moet zijn voor een gezonde veehouderij. Om dat te bereiken is maatwerk nodig". Het moet echter zijn, wij van zijn de CDA, wij weten alles, en zijn christelijk, dus heb je als boeren sector naar ons te luisteren. Wij stellen snelle winst voorop, het maakt niet uit hoe. Als uiteindelijk blijkt dat mensen ziek of dood gaan, huilen we krokodillen tranen en doen net of we er niets aan konden doen. Met gezonde veehouderij bedoelen wij al 30 jaar, dat we de belangen dienen van onze multinationals, want zij spekken onze kas. Regels mbt tot uitbreiding en afstand tot woonkernen doet en deed ons niets, wij willen groter en groter, meer en meer. Wij denken niet na over rentmeesterschap, toekomstige generaties, en we zijn voor genetische manipulatie van de hele voedselketen, waarom zijn wij voor? Omdat wij betaald krijgen om voor te zijn. Wij worden niet betaald om zelf na te denken, maar vertel dat niet verder. Mocht het uit de hand lopen dan gaan we gewoon een kerkdienst organiseren. Wij zijn de CDA, vergeet dat niet, als boer heb je naar ons te luisteren. Wij hebben altijd al het beste voorgehad met de boeren, kijk naar de globalisering de laatste 30 jaar en de wereldmarkt, boer klaag niet, wees blij dat je een slaaf kan zijn en op de CDA kunt stemmen, zodat we weer oorlog kunnen voeren onder valse voorwaarden. Betalen zul je, werken tot je er bij neer valt zul je.

 • no-profile-image

  Jan

  Doorzichtig politiek spel. Onder verwijzing naar de laatste motie kan iedere kritiek op het CDA afgeserveerd worden. Dat het een luchtkasteel is doet er niet toe. Ormel haalt ambitie en realiteit door elkaar. Mijn stem verliest hij niet want ik heb nooit op het CDA gestemd.

 • no-profile-image

  Patrick

  De CDA is een leuke en gezellige partij.
  2 maand voor de verkiezing moet de stemmer gepaaid worden en als de zetels binnen zijn, zien ze je niet meer staan.
  Mijn advies aan de landbouw sector is. Als je Liefde voor de CDA zo groot is, dus als je bijna altijd CDA stemt, eis eerst antwoorden op, wat gaan we doen op de wereldmarkt, is gentech wel een goed idee, waarom pleit de CDA niet veer gentechvrije keten etc etc.
  Zolang je geen antwoord hebt stem je uit pure Liefde geen CDA. Dit om de broodnodige verandering in de CDA te bewerkstelligen. De ultra-extremistische rechte tak in de CDA heeft de overhand. De verstandige mensen in de CDA, zoals de Wijfels stroming zie en hoor je niet.
  Die partij zal eerst zetel klappen moeten hebben, dan veranderen, en dan zou je er weer op kunnen stemmen als zogenaamde Agrarische partij, wat het al jaren NIET meer is.
  Wordt wakker, stop uitbuiting, stop de magistraten bij de CDA.

 • no-profile-image

  Gert Haverhoek

  CDA-ministers Verburg en Klink "beheren" het Q-koorts dossier. Er klinken hier en daar wat ontevreden geluiden, voorzichtig gezegd.

  Gelukkig heeft het CDA Henk Jan Ormel. Die kan kritische vragen stellen en ferme taal uitslaan. Zo kunnen kostbare stemmen voor het CDA behouden blijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.