Home

Achtergrond 303 x bekeken 1 reactie

Twijfels over haalbaarheid staatsgraanbedrijf Oekraïne

Analisten van het marktbureau UkrAgroConsult hebben twijfels over het bestaansrecht van een nationaal graanbedrijf in Oekraïne.

Volgens de analisten gaat het staatsbedrijf ongelukkig van start doordat het bestaat uit de samenvoeging van een bijna failliet handelsbedrijf en een opslagbedrijf dat veel graan kwijt raakt.

Julia Timoshenko, de vorige premier van Oekraïne, besloot vorig jaar tot de oprichting van het staatsbedrijf dat graan opkoopt en afzet op de wereldmarkt. Volgens Timoshenko hebben de graantelers een ander afzetkanaal nodig. Bij een staatsbedrijf kunnen ze meer voor hun graan krijgen. Deze week heeft de huidige vice-premier Viktor Slauta de plannen nog eens bevestigd.

Het staatsbedrijf Zerno Ukrainy moet ontstaan uit het samengaan van graanhandelsbedrijf Khlib Ukrainy en Agrofund. Dit laatste bedrijf verzorgt voor de overheid de opkoop van graan voor de interventie.

De analisten van UkrAgroConsult hebben geen hoge pet op van de oprichting van Zerno Ukrainy. “Khlib is voor 80 procent failliet. Agrofund raakt ieder jaar grote hoeveelheden graan kwijt in de administratie, het afgelopen jaar zo’n 300.000 ton . Wat voor toekomst heeft zo’n bedrijf?”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bert

    Jan. Zo als je schrijft is het inderdaad over al niet alleen met zon bedrijf maar met vele niet echt in privé handen en gecontroleerde bedrijven.Als je zelf 50 werknemers en grote graan silo had zou het je al overkomen dat je veel kwijt raakt. zeggen hier gewoon van 15 % is vocht verlies en meer zulke grappen.
    Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.