Home

Achtergrond 216 x bekeken 1 reactie

Tuinbouw in de slag om personeel

De werkgelegenheid in de land- en tuinbouw is in Europa in de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald, en in ons land is die daling volgens cijfers van het CBS 17 procent.

Toch voorziet de tuinbouwsector een tekort aan personeel en is de sector begonnen met een campagne om jongeren te interesseren voor een baan. Greenports Nederland, een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, rept in een toekomstvisie zelfs over een verdubbeling van het aantal banen in het jaar 2040.

Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van het Productschap Tuinbouw biedt de hele "agrofoodsector'', waarbij niet alleen wordt gekeken naar de bedrijven van boeren en tuinders, maar ook naar de bedrijven erom heen zoals bijvoorbeeld handel, werk aan zo'n 650.000 mensen. Daar is vergeleken met tien jaar geleden de werkgelegenheid met 6 procent gedaald, maar blijft die de laatste jaren stabiel. Bovendien is in dat cijfer niet meegenomen het groeiende aantal uitzendbanen. De werkgelegenheid daalt het sterkst in de teelt van de producten, maar in de dienstverlening er omheen, waaronder loonwerk, is een stijging te zien.

Het Innovatieplatform, een denktank onder leiding van premier Jan Peter Balkenende, ziet in wat genoemd wordt de sector van "flowers and food'' een van de belangrijke "groeimotoren'' van de Nederlandse economie. Ook de werkgeversorganisaties wijzen op het belang van de Nederlandse land- en tuinbouw voor de Nederlandse export en zien goede kansen voor groei.

Binnen de "agrofoodsector'' is de tuinbouw de belangrijkste werkgever en die wil er nu alles aan doen om ook in deze moeilijke tijden de arbeidskrachten aan zich te binden. Zo heeft de glastuinbouw inmiddels een meldpunt voor werknemers die op straat komen te staan wegens een faillissement of reorganisatie. Ze worden bemiddeld naar bedrijven die wel mensen nodig hebben. Werkgevers en vakbonden hebben in de cao afgesproken dat ook in andere delen van de tuinbouw zo'n meldpunt wordt opgezet.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Totaal Verbaasd

    Wat vreemd. Een pareltje in de Nederlandse economie kan niet aan personeel komen? Waarom dan niet ??

Of registreer je om te kunnen reageren.