Home

Achtergrond 286 x bekeken 3 reacties

'Tuinbouw doet te weinig aan scholing'

Ondernemers in de tuinbouw hebben nauwelijks oog voor scholing en opleiding.

Dat concluderen studenten van de tuinbouwopleiding Greenport Business & Retail van Hogeschool InHolland in Delft. Zij hebben ruim 120 ondernemers ondervraagd over hun scholingsbehoefte. De studenten ondervroegen zowel grote als kleine bedrijven die actief zijn in de productie en verwerking van groenten of bloemen.

Ruim de helft van de bedrijven voert een personeelsbeleid. Bijna alle bedrijven houden functioneringsgesprekken. De helft van de ondernemers zegt behoefte te hebben aan scholing, melden de studenten. "De andere helft dus niet. Dat is opmerkelijk voor een sector die volop in beweging is en het moet hebben van haar innovatiekracht."

De ondernemers zeggen interesse te hebben in scholing over 'het professionaliseren van de bedrijfsvoering', 'techniek en teelt' en 'keten en markt'. De studenten verbazen zich er echter over dat meer dan de helft van de ondernemers de laatste drie jaar geen enkele scholing en opleiding heeft gevolgd. "Zorgelijk is dat bijna 90 procent van de bedrijven niet over een scholingsbudget beschikt. Er is nauwelijks aandacht voor een structureel opleidingsbeleid. Als de sector op wereldniveau aan de top wil blijven, moet hier in de toekomst aan worden gewerkt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Binda Prem Prakaash

  In Suriname kennen we dit niet, de boeren hebben een achterstand van tenminste 15-20 jaar op de ontwikkelingen in de tuinbouw. De overheid laat het afweten. Jullie daar in Nederland zouden ons best wel kunen helpen met meer informatie zodat ik de boeren hier zou kunen informeren over met name de keten-benadering in de tuinbouwsector.

 • no-profile-image

  Wouter v.d.B.

  Ik vindt het zeker geen onzin. Ik vind dat het scholingsaanbod niet voldoet. Het L.G.S. heeft slechts betrekking op een bepaalde groep in de glastuinbouw, voor de rest is er te weinig. De bereidheid voor scholing bij tuinders is er zeker. 90% geen budget is geen punt van zorgen!! er worden opleidingen gevolgd wanneer dit nodig is. Enkel het aanbod is verspreid, chaotisch en het niveau en de inhoud vaak onbekend of vaag. student

 • no-profile-image

  Rene de Koning

  Onzin kijk eens www.tuinbouklas.nl

  Rene de Koning voorzitter L.G.S

Of registreer je om te kunnen reageren.