Home

Achtergrond 237 x bekeken

Tomatenexport Duitsland groeit fors

De export van tomaten naar Duitsland lag in het eerste kwartaal circa 40 procent boven het niveau van 2009.

Dat blijkt uit het marktbeeld Tomaat van het Productschap Tuinbouw (PT). In totaal gingen in de eerste drie maanden circa 25.000 ton Nederlandse tomaten naar de Duitse markt, tegen 17.000 in het eerste kwartaal van 2009.

Een verklaring ligt volgens de PT-analist in de lagere exportstroom uit Almeria. Spaanse exportgegevens van tomaten naar EU-landen wijzen uit dat de volumes in februari en maart maandelijks zeker 10.000 ton achterbleven. Nederlandse exporteurs zijn in de eerste maanden in dat gat van Spaanse tomaten gesprongen. Overigens groeide ook de uitvoer naar Zweden in het eerste kwartaal. De goede Europese vraag bracht een stevige exportgroei voor tomaat tot stand over de hele breedte. De uitvoer lage met circa 34.000 ton zeker 10.000 ton boven het peil van 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.