Home

Achtergrond 223 x bekeken 1 reactie

Telersgroep ZON wil afspraak reserves herzien

Overleg tussen een collectief ZON-telers en ZON-bestuur deze week heeft geen overeenstemming opgeleverd over besteding van de bijzondere reserves.

Een groep telers wil dat de bijzondere reserves van ruim 4 miljoen euro wordt aangewend voor uitkering aan telers, terwijl het bestuur de reservebestemming in het fusieproces wil opnemen.

Volgens Julian Santegoeds, woordvoerder namens het telerscollectief, was het een constructief gesprek, maar zonder overeenstemming. "Het bestuur heeft laten weten dat afspraken bestaan met Fruitmasters om tijdens het fusieproces geen reserves aan te wenden. Wij hebben ze gevraagd contact op te nemen met Fruitmasters of dit een breekijzer is."

Volgens de telers draagt uitkering van de bijzondere reserves juist bij aan de fusie. "Er is een groot vermogensverschil tussen beide partijen. Dit kan de verschillen juist kleiner maken." Op de totale vermogensbedragen is de bijzondere reserve beperkt. Het groepsvermogen van Fruitmasters bedraagt circa 27,9 miljoen euro tegen 60,6 miljoen euro bij ZON, blijkt uit de boeken. Santegoeds: "Als dit een breekijzer is voor Fruitmasters, kun je maar beter gelijk ophouden."

Impasse

Het overleg kwam tot stand nadat eind april een impasse ontstond tussen een deel van de telers en het ZON-bestuur en directie. De ZON-telers gaven geen goedkeuring aan de jaarcijfers uit onvrede met de te geringe inspraak in het fusieproces en de besteding van de bijzondere reserve.

ZON heeft op 20 mei een nieuwe ledenvergadering belegd om de jaarrekening opnieuw vast te stellen. ZON wil niet toelichten of het dan met nieuwe voorstellen komt over de bestemming van de bijzondere reserves. Dan is ook het ondernemingsplan bekend bij de leden, blijkt uit eerdere berichten van de coöperaties aan de leden. De stemming over de fusie zal medio augustus plaatsvinden, omdat meer tijd nodig is voor de voorbereidingen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Walter

    "Bijzondere Reserve"
    Julian Santegoeds, misschien is het ook maar beter om met dit "fusieproces" op te houden, en ons verder toe te leggen op onze kwaliteiten. "Jullie"groentekwekers met jullie kwaliteiten met teelt en afzet van groenteproducten en "Wij" met teelt en afzet van fruitprodukten. M.Vr.Gr. Walter van der Zandt.

Of registreer je om te kunnen reageren.