Home

Achtergrond 155 x bekeken

Steenmarters bezorgen ANWB extra werk

De wegenwachters van de ANWB kampen in Twente en Limburg met een bijzondere tegenstander: de steenmarter.

Een zegsman van de verkeersdienst meldde vrijdag dat het de afgelopen tijd in het oosten en zuiden van Nederland "schering en inslag is'' dat de enthousiaste knaagdiertjes bedrading onder de motorkap van auto's kapotbijten.

Volgens kennisinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit zouden er zich op dit moment in Nederland "vele duizenden'' steenmarters bevinden. "Maar vooral het aantal plekken waar steenmarters voorkomen, is toegenomen'', laat een woordvoerder van Alterra weten. "Vroeger zaten ze vooral rond boerderijen en schuurtjes. Maar het bevalt de marters steeds beter dicht in de buurt van mensen.''

De marter heeft zich nagenoeg volledig aangepast aan de drukke stadsomgeving. Zij zoeken een fijne slaapplaats, zoals onder de kap van een auto, en slopen dan alles wat ze tegenkomen. Bovendien maakt het stukbijten van elektrische onderdelen deel uit van de territoriumverdediging van de diertjes.

De schade aan auto's kan worden voorkomen met apparaatjes die een zwakke stroom of ultrasoon geluid produceren. Andere oplossingen zijn volgens de ANWB antimarterspray of het afschermen van de kabels met harde kunststof. Het motorcompartiment zelf kan worden afgeschermd met kippengaas.

De steenmarter is een beschermd roofdier, dat de laatste jaren bezig is met een bescheiden opmars in Nederland. Volwassen exemplaren zijn 40 tot 48 centimeter lang, ongeveer 12 centimeter hoog en wegen 1,3 tot 2,5 kilo.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.