Home

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

Schotland slaat alarm na vondst Dickeya-erwinia

Bij een reguliere controle door de Schotse planteninspectie is de erwiniabacterie Dickeya solani aangetroffen op een veld consumptie-aardappelen.

De vondst werd gedaan in Coupar Angus bij Dundee, een gebied waar ook veel pootgoed wordt geteeld.

Volgens de autoriteiten is de besmetting terug te leiden tot pootgoed dat uiteindelijk uit Nederland afkomstig was. De besmetting zou beperkt zijn gebleven tot één veld. Net twee weken geleden had het aardappelschap Potato Council juist strikte maatregelen aangekondigd om deze erwinia in het Schotse pootgoedgebied buiten de deur te houden. De Potato Council sprak daarbij van nultolerantie waarbij elke besmette partij direct vernietigd moet worden.

Dickeya Solani is drie jaar geleden voor het eerst vastgesteld in Groot-Brittannië. Dat gebeurde in pootgoed in Yorkshire dat afkomstig was van ingevoerd pootgoed. Vorig jaar werden tien gevallen in Engeland en Wales en twee in Schotland geconstateerd. In al die gevallen ging het om ingevoerd pootgoed. De bacterie is echter nooit gevonden in Schots pootgoed of in daarvan afkomstige aardappelen.

De vondst is voor voorzitter Jim McLaren van de National Farmers Union of Scotland aanleiding nog eens op uiterste waakzaamheid aan te dringen. "We moeten onze reputatie voor gezonde aardappelen hoog houden. De kwaliteit van onze producten is de beste troefkaart die we hebben. De berichten over de uitbraak van een ziekte wijst ons er nog eens heel hard op wat we te verliezen hebben."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Als de Schotten zo bang zijn voor de Erwinia moet toch bij ons een belletje gaan rinkelen. Onze voorsprong dreigt een remmende voorsprong te worden. Afgelopen jaren hebben we de Erwinia niet serieus genoeg genomen. Zolang er nog besmette partijen de grens overgaan, is de kans aanwezig dat deze kopers onze poters gaan weigeren. De goede telers zullen dan net als de besmette telers worden gemeden door de importeurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.