Home

Achtergrond 244 x bekeken

Russische handel wil meer graan exporteren

Rusland oogst dit jaar 95 miljoen tot 97 miljoen ton graan.

Daardoor is Rusland gedwongen Europese exporteurs te verdringen van afzetmarkten, zegt de Russian Grain Union. Voorzitter Arkady Zlochevsky van de organisatie van Russische graanhandelaren verwacht dat de graanproductie zelfs boven de 100 miljoen ton kan uitkomen. "Als het weer mee zit tijdens het groeiseizoen halen we dat."

Zlochevsky verwacht dat de graanvoorraad in Rusland naar een record groeit. "Dit seizoen zijn we begonnen met een voorraad van 22,6 miljoen ton. We eindigen dit seizoen (op 30 juni 2010) met een recordvoorraad van 26 miljoen ton graan. Rusland beschikt volgend seizoen over de grootste hoeveelheid graan ooit."

Rusland exporteert dit seizoen 2009/2010 volgens Zlochevsky 21,6 miljoen ton graan. "Doordat de productie opnieuw groter is dan het verbruik moeten we volgend seizoen meer graan exporteren."

Rusland heeft al eerder afzetmarkten veroverd door een strategie van lage prijzen, zegt Zlochevsky. "In 2002 verwachtte niemand Russisch graan op de wereldmarkt. In dat jaar hebben we 17 miljoen ton graan geëxporteerd door de prijzen sterk te verlagen. Er is geen andere optie om afzetmarkten te veroveren."

Of registreer je om te kunnen reageren.