Home

Achtergrond 408 x bekeken 4 reacties

Rusland weigert groente en fruit

Rusland weigert groente en fruit dat is geïnspecteerd door het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB).

Hierdoor wordt rechtstreekse Nederlandse export van uien, kool, appels, peren en peen belemmerd. De schade is nog niet te overzien. De Russische Federatie erkent het KCB niet meer als keuringsinstantie. Reden is overschrijding van de hoeveelheid trips. Het ministerie van landbouw ontving vorige week een brief van de Russische Federatie. Daarin stond dat na 15 mei door de KCB gecertificeerde producten niet meer worden binnengelaten in Rusland. De instantie gaat toch door met inspecteren, omdat Nederland het KCB wel erkent.

Bestellingen worden al geannuleerd, zegt Inge Ribbens van groente- en fruithandelsplatform Frugi Venta. "Vanwege onzekerheid over levering. Het is een heel onzekere periode nu." Het betreft zowel uitvoer van Nederlandse producten als re-export. "Het is een groot risico als de exporteur toch een vracht met KCB-certificaat op pad stuurt. Rusland is zeer nauwkeurig met papieren", zegt zij. "Er wordt ook via andere landen gehandeld, maar hier zijn extra kosten aan verbonden. Dit gaat dus hoe dan ook geld kosten. Rusland is een heel belangrijke afzetmarkt."

De exportbelemmering heeft gevolgen voor de prijsvorming van producten aangezien Rusland hierin als groot afnemer een belangrijke rol speelt. De koolprijs is al gezakt en voor uien wordt de afzet bemoeilijkt. Het ministerie van landbouw in Den Haag heeft nog geen commentaar. Exporteurs zijn benieuwd naar de gevolgen van de Russische actie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Tsaar Poetin bepaalt wat goed is voor Rusland, de Russen en de rest van de wereld. Wij maar handels delegaties sturen, die met enorme enthousiaste verhalen thuis komen. Ze zien aleenl rijke Russen die alles willen hebben wat wij maken. Deze rijke Russen vermenigvuldigen ze met de totale bevolking en zien dan nog meer Euro bergen of m3 gas binnen stromen. Helaas is er maar een heel klein deel rijke Russen en is vader Poetin baas. die heeft andere plannen met zijn Rusland, dan een import land te zijn voor eten, bloemetjes etc. Nee Rusland moet export land nr.één worden voor landbouw, energie, grondstoffen en noem maar op. Afspraken en wetten die even niet goed uitkomen kent meneer Poetin niet en dat maakt het zaken doen in dat land zo moeilijk voor onze nette handelaren, die alles via de bureaucraten hebben dicht getimmerd. (WTO, certificering, controles)

 • no-profile-image

  Walter

  Wat Nu???
  Rusland geschikt of Duitsland ???
  Het lijkt op roulette.
  Probeer dat maar eens vol te houden als producent. Walter van der Zandt

 • no-profile-image

  Lieneke van Amerongen

  Is dit nu het gevolg van dat de KCB geen ambtenaren zijn ?

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Kijk daar hebben onze marketeeerders niet van terug.....De Russen hebben mooi lak aan onze verkoop plannen. Ze bepalen zelf wel wat ze willen.....het leuke is dat ze dat met gas en olie ook doen......

Of registreer je om te kunnen reageren.