Home

Achtergrond 423 x bekeken

'Productie aardappelzetmeel daalt 40 procent'

De productie van aardappelzetmeel in de EU krimpt in 2012 met 40 procent. Daardoor komt veel grond vrij die gebruikt kan worden voor de teelt van consumptieaardappelen.

Volgens de Association des Amidonniers et Féculiers (AAF), de Europese organisatie van zetmeelproducenten, krimpt de productie van aardappelzetmeel omdat de industrie niet kan concurreren met de zetmeelsector buiten de EU. Bovendien vervalt de evenwichtspremie vanaf de oogst van 2012. Nu krijgt de industrie nog € 22,25 premie per ton aardappelzetmeel.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt de inschatting in het AAF-rapport reëel. "Ongeveer 40 procent van de productie wordt afgezet op de wereldmarkt. Die afzet valt weg omdat de kostprijs in de EU hoger is dan in landen buiten de EU."

Volgens de woordvoerder heeft dit verstrekkende gevolgen voor de akkerbouw in de EU, waar ongeveer 250.000 hectare zetmeelaardappelen wordt geteeld. "Er komt veel grond vrij die voor andere gewassen wordt gebruikt. Veel telers die al zetmeelaardappelen verbouwen zullen overschakelen op consumptieaardappelen omdat ze de machines al hebben. Terwijl de prijzen van consumptieaardappelen al laag zijn. In 2012 ontstaat een zorgelijke situatie. De akkerbouwers mogen hopen dat de graanprijs flink gaat stijgen."

De zetmeelsector pleit voor het opnieuw invoeren van exportrestituties op zetmeelhoudende producten om het verschil met de wereldmarkt te overbruggen. De Europese Commissie wijst dat tot nu toe af.

Avebe heeft eind vorig jaar al aangegeven dat het aardappelzetmeelconcern vanaf 2012 gaat werken met een vaste hoeveelheid zetmeelaardappelen, die tot zo’n 20 procent kleiner kan zijn dan de hoeveelheid die in boekjaar 2008/2009 is verwerkt. Daarnaast komt er een flexibele aardappelaanvoer die Avebe elk jaar aanpast.

Of registreer je om te kunnen reageren.