Home

Achtergrond 204 x bekeken

Overgangsbeleid voor Brabantse megastallen

De provincie Noord-Brabant heeft een overgangsregeling ontwikkeld voor veebedrijven die ondanks de recente beperkingen voor megastallen een ontheffing krijgen voor nieuwbouw of uitbreiding in landbouwconcentratiegebieden.

Het gaat volgens een inventarisatie van de provincie om 76 bedrijven.

Provinciale Staten van Noord-Brabant legden op 19 maart grenzen op aan de omvang van veestallen. Ontheffing is nodig omdat sommige veeboeren reeds verhuizing weg van woon- of natuurgebied hadden afgesproken.

Ongeveer 150 veeboeren die vergevorderde plannen en mogelijk al sommige vergunningen hadden voor uitbreiding boven 1,5 hectare, krijgen definitief nul op het rekest. Of zij kans maken op schadevergoeding kon gedeputeerde Ruud van Heugten vandaag nog niet inschatten. Hij becijferde het nadeel per veehouder op mogelijk 50.000 euro. Claims komen bij de provincie terecht, verwacht Van Heugten. Zes zeer concrete ontwikkelingen van grote megastallen worden ter beoordeling aan Provinciale Staten voorgelegd.

Noord-Brabant boekt hoe dan ook al 7 miljoen euro verlies in voor grond die was gekocht en gereserveerd voor veehouderijen, die door de nieuwe situatie onbenut blijft.

Uit een inventarisatie op basis van de gewijzigde regels blijkt verder dat van de 48 zogenoemde landbouwontwikkelingsgebieden in Brabant er zeker vijf helemaal niet geschikt zijn, omdat huizen en natuur te dichtbij liggen. Zeker de helft van deze concentratiegebieden wordt kleiner. Slechts acht gebieden zijn als volledig geschikt beoordeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.