Home

Achtergrond 216 x bekeken

Oud-minister Hans Dijkstal (VVD) overleden

Oud-VVD-leider Hans Dijkstal is zondag op 67-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Wassenaar.

Dat heeft het partijbureau van de VVD maandag bekendgemaakt. Hij was al lange tijd ziek. Dijkstal stond in 1994 aan de wieg van Paars, het eerste kabinet van Wim Kok van PvdA, VVD en D66. Hij werd daarin minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.

De VVD heeft met verslagenheid gereageerd op zijn dood. VVD-leider Mark Rutte wenst zijn vrouw Anneke en hun dochters en kleinkinderen sterkte met het dragen van het grote verlies. Hij herinnert zich Dijkstal als een buitengewoon warm mens met belangstelling voor iedereen in zijn omgeving. "Hij benaderde mensen met een openheid en betrokkenheid die hem zeer geliefd maakten binnen en buiten de partij. Zelf bleef hij in goede en slechte tijden in hart en ziel VVD'er'', zo heeft Rutte laten weten.

De VVD-politicus trok zich in 2002 terug uit de actieve politiek na een teleurstellend verkiezingsresultaat voor zijn partij, waarvan hij toen vier jaar de leider was. Politiek Den Haag verkeerde toen in een rumoerige periode vlak na de moord op Pim Fortuyn en de entree van diens LPF op het Binnenhof. De vier jaren ervoor was Dijkstal voorzitter van de liberale fractie geweest. Hij was wars van populisme.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.