Home

Achtergrond 190 x bekeken

'Opzettelijk' post weggegooid bij TNT-Post

Bij TNT-Post in Haarlem zijn grote hoeveelheden post opzettelijk weggegooid en vernietigd.

Het gaat voor zover bekend om twee incidenten. In november 2008 zou een zogenoemde teamcoach bewust 1200 tot 1300 brieven hebben weggemaakt. In februari 2009 gebeurde dat nog een keer. Toen ging het om enkele honderden poststukken.

TNT Post erkent het incident van 2009. Van het andere voorval is het bedrijf pas heel recent op de hoogte gesteld, laat een woordvoerster van TNT weten.

Jurist Ferdy Roet heeft namens de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht inmiddels aangifte bij de politie gedaan. Het opzettelijk onttrekken van post is namelijk strafbaar. Er staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete op.

In de aangifte staat dat de poststukken in 2009 zijn weggegooid in opdracht van de vestigingsmanager. Een medewerker van TNT had de vestigingsmanager van de locatie Minckelersweg nog om opheldering gevraagd waarom er post werd weggegooid. Antwoord op die vraag zou hem nooit zijn gegeven.

Volgens Roet meldden verschillende postbestellers van TNT-Post in Haarlem dat ,,door diverse managers in dienst van TNT opzettelijk en willens en wetens poststukken bestemd voor particulieren en bedrijven'' zijn weggegooid voor vernietiging. "Door de managers is er bewust voor gekozen om de post niet te bezorgen, terwijl er wel betaald werd voor de te leveren diensten.''

De zegsvrouw van TNT vertelt dat het voorval in 2009 een betreurenswaardige fout is geweest, maar er was geen opzet in het spel, benadrukt ze. Omdat een groot aantal postbussen overvol was omdat ze te weinig werden geleegd, werd de overlopende post tijdelijk opgeslagen in een blauwe container. "Die container is per abuis als een container met oud papier aangezien. Daarom is de inhoud weggegooid.''

Het incident uit 2008 gaat de bedrijfsrecherche van TNT onderzoeken. "Dit geval is pas kort geleden gemeld'', aldus de woordvoerster. "Het is heel vervelend als dit waar blijkt te zijn. Dat kunnen we natuurlijk niet tolereren. Post moet altijd worden bezorgd en als dat om wat voor reden niet lukt, dan moet de post worden teruggestuurd naar de afzender.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.