Home

Achtergrond 492 x bekeken 14 reacties

'Opsplitsen van Eurozone slecht voor agribusiness'

Het uiteenvallen van de Eurozone in twee of meer blokken pakt zeer negatief uit voor de Nederlandse agrarische sector.

Lidstaten van de Eurozone moeten om splitsing te voorkomen en een stabiele euro te waarborgen budgettair integreren. Dat zei topman Piet Moerland van de Rabobank Groep vandaag tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten.

Volgens Moerland lijdt niet alleen Griekenland maar ook de Eurozone aan een geloofwaardigheidstekort. De beste remedie: een Europa dat met één mond spreekt en lidstaten die bereid zijn een deel van de controle over nationale financiën af te staan aan Brussel. "Of dat lukt is zeer de vraag. In ieder geval moet ook het stabiliteitspact dus het toezicht worden versterkt", aldus Moerland, die eraan toevoegt dat burgers terecht sceptisch zijn.

"Ook voor mij is soms het verschil in competenties tussen Europese organen onduidelijk. Heeft de Raad van Ministers de macht, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, de president?" Ook politiek zal Europa moeten hervormen, aldus Moerland. De euro bracht Noord-Europa handelsoverschotten die het mogelijk niet elders kwijt kan, aldus Moerland. Noord-Europa heeft Zuid-Europa dus nodig. "En de Nederlandse agri- en foodsector niet in de laatste plaats."

Een sterk Europa betekent ook dat arbeidsmarkt opener moet worden en pensioensystemen op elkaar worden afgestemd, aldus Moerland. Er moet volgens hem een wenkend perspectief zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Koetje boe. Voor de Saoedies is mest geen probleem, het is in No Time >zon en wind< droog en zal dan ook geen bodem vervuiling geven en geen speciale opslag vereisen. Zij zullen binnen afzienbare tijd >water< poblemen verwachten. Bij veel pompen worden bijna alle bronnen zilt na verloop van tijd.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Alleen een Eurppees parlemen zou orde op zaken kunnen stellen, dat denk ik ook @Han!!!... Máár!, dat is er nog niet!!!!!..... Dus, zal het voorlopig pappen en nathouden blijven, met mogelijk nare gevolgen voor de rijke EU-landen!!!... De situatie van nu is vergelijkbaar met een fusie van meerdere bedrijven; zolang er winst is gaat het goed, máár, zodra er verlies komt, gaat het meestal niet meer zo goed!!!... Dat kan zelfs op een fikse ruzie uitdraaien, laten wij hopen dat het nooit zover komt!!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  @Hans. Je stelt dat de zuidelijke Staten blij zouden zijn als het Noorden stopt met de levering van voedingsmiddelen. Voor de Grieken zal dit rampzalig zijn en voor Italie zou het ook niet zonder negatieve gevolgen blijven, Spanje en Portugal zouden er misschien beter van worden, maar ze importeren dat wat ze zelf niet hebben. Eerlijk is Eerlijk. Op dit moment is voor bv. de melk het pobleem dat de quota in het zuiden niet vol gemolken worden, Italie varkens importeert om Parma ham te maken. Deze landen doen het zelf niet, ze zouden voor onze prijs moeten kunnen producren, maar kopen is voordliger. Heb je de stront niet en wel het vlees na keuze. Ik blijf bij de stelling dat er mondiaal steeds minder animo zal zijn om in de landbouw te werken, vanwege onder betaling, onregelmatige werktijden, vuil werk etc. We zien dit verschijnsel overal op de wereld ontstaan ook in arme landen.

 • no-profile-image

  Han

  Rabo bank vindt dat de agri business niet zonder Zuid Europa kan. Goed we hebben daar een goede afzet, helaas op credit, waarvan de aflossing alleen kan als we eerst een lening verstrekken. De leverantie op kredit is dus omgezet in een >lening< met lange looptijd. Ik heb liever minder omzet, dan dat ik eerst het geld moet geven om het daarna als betaling voor leveringen terug krijg. De Rabo leeft met de gedachte morgen wordt het beter in o.a. Griekenland. De Grieken gaan in eens minder luxe leven en werken in eens door tot 70 jaar en er is ook in eens werk voor al deze mensen. Dit gelooft toch geen boer!!!

 • no-profile-image

  Han

  Henk. Of je voorstel goed is of niet, ik heb geen idee hoe we weer van de euro afkomen! Mijn insschatting is dat de Europese Unie hetzelfde lot beschoren zal zijn als alle voorgaande >grootmachten< uit de geschiedenis. Ze zijn allemaal na korte of lange tijd aan het nationalistische gevoel van alle bij elkaar geraapte staten ten ondergegaan en wij denken dat wij beter zijn dan onze voorouders. Misschien ligt de oplossing in een Europees parlement met meer economische en politieke macht en dat is nu net voor de meeste landen niet acceptabel.

 • no-profile-image

  Hans

  Ja Koetje Boe, NL New Zealand, Denemarken, voldoende neerslag, maar ook Israel, California Portugal, veel "slechtere"neerslag, maar wordt ook wel goed gemolken. Volgens mij zijn er 2 uitgangs posities. Of je begint bij de koe, of je begint bij de grond. Als de koe je start positie is dan ga je om je heen kijken, waar halen de koeien zo voordelig mogelijk hun voer weg om om te zetten in melk en op welke manier kom ik zo voordelig mogelijk op een verantwoorde manier van de afvalstoffen (stront) af. Als je startpositie het land is, dan verbouw je je gewassen met de nodige rotatie en dan ga je kijken hoe je je gewassen inclusief na teelten en groenbemesters zo'n goed mogelijk saldo kunt maken en vooral na teelten en groenbemesters die normaal gesproken niet veel opbrengen kunnen dan soms beter in melk worden omgezet. Het laatste komt veel voor in het zuiden van Brasil, in de zomer soja en mais en in de winter 2 dikke sneden gras. Voordeel van dit systeem is dat je niet alleen afhankelijk van de melkprijs bent maar je ook nog je akkerbouw gewassen hebt en mest waardevol is.

 • no-profile-image

  koetje

  Hans,jullie in Brasil zien stront niet als een afvalstof maar als een waardevolle meststof maar dat doen we hier in het noorden ook,hier is geen sprake van een mestoverschot maar van een mest tekort.Wij kunnen de mest prima op de eigen grond kwijt.Wetenschappers,politici en burgers, iedereen heeft een groot woord over duurzaamheid ,hier valt een verantwoorde omgang met water ook onder.Ik vraag me af of deze mensen wel weten dat het grootste melkveebedrijf ter wereld met 35 000 mk midden in de Saudische woestijn staat en dat het water hier uit 700 meter diepe grondputten word opgepompt en dat een enorme hoeveelheid van dit water wordt gebruikt voor het afkoelen van de dieren en de stallen.Dit doen ze allemaal op die hete plekken.Wat dat betreft doen we het hier veel beter.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik zie Griekenland er voorlopig ook nog niet bovenop komen. Het is de vraag of zij hun schuld maar kunnen af betalen. Ook Spanje en Portugal zitten in moeilijkheden, maar hebben beloofd hun financiële zaken op orde te zullen stellen; hahaaa. Dat moet ik ook nog zien. Zulke landen zouden eigenlijk de eurozone uit moeten worden geknikkerd en eerst hun zaakjes maar meer in orde hebben. Uiteindelijk zou de euro genoeg zijn voor Duitsland, Frankrijk en de Benelux. Misschien op den duur zou er ook één regering/parlement (federale structuur)voor deze 6 landen gevormd worden.
  Maar idd de meeste landen/volken willen op hun zelf blijven staan

 • no-profile-image

  koetje

  Hans,dat afkoelingswater wordt verneveld over de daken of over de koeienruggen en is in een oogwenk verdampt,wat betreft de melkveehouderij in NL, hier kun je ook een prima rantsoen samenstellen van gras(kuil),mais en restproducten uit de voedingsindustrie(bietenpulp,bierbostel,aard.prod enz).Dit lijkt mij toch redelijk duurzaam. In mijn krachtvoer zit geen soja en voor de rest veel prod. die in NL ook verbouwd kunnen worden.

 • no-profile-image

  Hans

  Inderdaad Koetje Boe, bij de Saoedi wordt de duurzaamheid vooral bepaald door het water gebruik. Het water zijn ze nodig voor de irrigatie, en of dat nou eerst wordt gebruikt ter afkoeling van koe en stal en daarna alsnog op het land komt, geeft aan dat ze er weloverwogen mee omgaan. Waarschijnlijk stoppen ze dat afkoelings water in de mest en die weer samen met het irrigatie water door de Center Pivot . Dat dat in NL beter of in Nieuw Zeeland nog beter kan is buiten kijf, echter net zoals jullie liever niet afhankelijk zijn van de Saoedi wat de olie betreft, de Saoedi niet van jullie wat de melk betreft. Over de wetenschappers en politici, in hun vraag naar een duurzame veehouderij, lees ik, als gevolg daarvan, een productie die gericht is op de binnenlandse consumptie. Waarom? omdat de NL boeren meer grond buiten NL gebruiken dan er binnen. (geïmporteerd krachtvoer) En ook de grond, die in het buitenland gebruikt wordt verdiend ook haar bemesting om vruchtbaarheid op peil te houden. Mestverbranding is in onze ogen een doodzonde vooral als de mineraalrijke-as gemixt wordt met cement en zo voor altijd weggegooid wordt. Mijns inziens wordt een groot gedeelte van de duurzaamheid van de NL veehouderij bepaald door hoeveel ze exporteren.

 • no-profile-image

  Henk

  Nee, het is genoeg geweest laat europa maar voor wat het is,Zalm zij destijds dat hij een schemerlamp ging kopen,nog even en het wordt met europa en de euro, pik donker.
  Laat de rijkste europese landen maar de supereuro invoeren,en een systeem invoeren die los staat van de zwakke broeders. genoeg is genoeg.

 • no-profile-image

  Hans

  Tja Han, je hebt sterke en zwakke klanten. Je kunt nu wel kieskeurig zijn naar je zwakke klanten maar het zijn je sterke klanten (supers in noord EU) door wie je heden ten dage uitgebuit wordt. Boeren uit de arme zuid EU landen zouden het geweldig vinden als de rijke noord EU landen zouden stoppen met vlees en zuivel leveringen. Voor NL, met zijn overdreven grote export van melk en vlees, zou het desastreus zijn.

 • no-profile-image

  pietje

  Ja ja, wij rijken kunnen inleveren voor de armen. Kijk de rijken in nederland worden steeds rijker en wij arme arbeiders in NEDERLAND worden steeds armer, omdat wij voor een POOLS loontje moeten gaan werken. Dus wie profiteert van een EUROPA??? Jawel die lelijke rijke stinkers.

 • no-profile-image

  koetje

  Melken moet je doen in die gebieden waar voldoende neerslag valt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.