Home

Achtergrond 188 x bekeken

Olievlek VS in zeestroming beland

De olievlek in de Golf van Mexico is terechtgekomen in de Loop Current, een zeestroming die de olie naar Florida en de Atlantische Oceaan voert.

Over ongeveer zes dagen bereikt het vervuilde water Florida. Dat hebben Franse wetenschappers opgemaakt uit beelden van een Europese satelliet, maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag bekend.

De olievlek bedreigt onder meer de Florida Keys, een keten van eilanden ten zuiden van de Amerikaanse staat. Daar zijn de afgelopen dagen al teerklonten gevonden. Na Florida gaat de stroming op in de Golfstroom, die via de oostkust van de VS over de Atlantische Oceaan naar Europa stroomt.

De olieramp begon op 20 april toen een door BP geleaset booreiland na een explosie zonk, circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Elf arbeiders kwamen om het leven. De afgelopen periode zijn volgens ramingen van wetenschappers al tientallen miljoenen liters olie in het milieu terechtgekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.