Home

Achtergrond 289 x bekeken

Oeso ziet economische risico’s toenemen

De wereldeconomie herstelt voorlopig voorspoedig van de diepe recessie, maar de bedreigingen nemen toe.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) bij de presentatie van de nieuwe economische ramingen. Vooral de kwetsbare overheidsfinanciën van Europese landen en een eventuele oververhitting van de opkomende economieën baren de organisatie zorgen.

”Het herstel gaat beter dan we een paar maanden geleden hadden verwacht”, zei topman Angel Gurria van de organisatie van 31 rijke landen. ”De wereldeconomie is uit de rode cijfers en schrijft weer zwarte cijfers. Maar de groei gaat wel in verschillende snelheden. De wereldwijde onevenwichtigheden nemen toe.”

Voor Nederland voorspelt de Oeso een groei van 1,2 procent in 2010 en 2 procent in 2011, net als het Centraal Planbureau (CPB). De Oeso adviseert de nieuwe regering om in 2011 te bezuinigen en de ontslagbescherming te versoepelen.

Europa

Europa blijft ver achter bij de enorme groei van andere werelddelen, zoals de ruim 10 procent in China en Latijns-Amerika. ”De groei in Europa is behoorlijk traag. Langzamer dan die van het Oeso-gemiddelde en van de VS”, zei Gurria.

In haar nieuwe prognoses voorziet de Oeso een gemiddelde economische groei van 2,8 procent voor haar lidstaten in 2010. Een halfjaar geleden hield de denktank het nog op 1,9 procent. Vooral in de Verenigde Staten en Japan ligt de groei, met ongeveer 3 procent, dit jaar behoorlijk hoger dan eind vorig jaar werd ingeschat. De gemiddelde economische groei in de eurozone is met 1,2 procent in 2010 niet veel hoger dan eerder gedacht.

”Het herstel heeft wel een paar erfenissen achtergelaten. De open wonden zijn hoge werkloosheid, een lage groei voor minstens drie à vier jaar en enorme overheidstekorten”, zei Gurria. De werkloosheid in de eurozone komt volgens hem uit op 10,1 procent in 2010 en 2011. Dat is hoger dan die in de VS en zelfs ruim het dubbele van die in Japan.

De Oeso adviseert landen om de overheidstekorten terug te dringen door forse bezuinigingen, wat juist een zware rem kan zetten op de groei van de internationale economie.

”Sommigen beschuldigen ons van schizofrenie”, zei Gurria. ”En we zijn daar schuldig aan. We willen twee dingen tegelijk: economische groei èn het bestrijden van overheidstekorten.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.