Home

Achtergrond 195 x bekeken

Nog vijftien bedrijven op slot door dioxinevervuiling

Nog vijftien legpluimveebedrijven in Nederland zijn geblokkeerd vanwege dioxinevervuiling in veevoer.

In totaal zijn 54 biologische pluimveebedrijven op slot gezet, waarvan het merendeel in de loop van vorige week weer eieren mocht leveren. De bedrijven zijn door de sector zelf op slot gezet, op basis van een afspraak tussen de voerleveranciers en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De VWA heeft een toezichthoudende rol en treedt niet actief op, zolang het bedrijfsleven zelf zijn verantwoordeliijkheid neemt, aldus een woordvoerder van de VWA.

De VWA en Trusq hebben vijf jaar geleden een afspraak gemaakt over informatieuitwisseling bij vervuiling in veevoer. De samenwerkende voerleveranciers geven de VWA toegang tot relevante informatie via een geautomatiseerd gegevensbestand. In Duitsland neemt het aantal gesloten biologische leghennenbedrijven gestaag af. Volgens de jongste berichtgeving van het landbouwministerie in Nedersaksen zijn er van de negentien bedrijven die op slot zijn gegaan nog twee niet vrijgegeven. In Noord-rijn-Westfalen kunnen drie bedrijven nog niet deelnemen aan het handelsverkeer.

Controleorganisatie KAT (Verein für kontrollierte alternative Tierhaltungsformen) stelt dat er in heel Duitsland nog tien bedrijven op slot zitten vanwege verhoogde dioxine-waarden. Hoewel de druk nu van de ketel is, heeft supermarktketen Lidl de afzet van biologisch gecertificeerde eieren in Duitsland nog niet hervat.

Of registreer je om te kunnen reageren.