Home

Achtergrond 229 x bekeken

NAV: graanplan LTO biedt veel perspectief

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) noemt het LTO-graanplan om overschotgraan verplicht tot bio-ethanol te verwerken kansrijk.

"Dit zorgt voor stabielere inkomens. Ook kan het de import van plantaardige eiwitten verminderen."

LTO vindt dat verplicht meer graan moet worden verwerkt tot bio-ethanol als de Europese Unie een graanoverschot kent. Onderzoeksinstituut LEI berekende in een analyse dat dit leidt tot een stabielere graanprijs.

De bijmengplicht van 10 procent biobrandstof in 2020 biedt een afzetmarkt van 10 tot 20 procent voor Europees graan, somt de NAV op. "Daarnaast kan deze hoeveelheid graan voor bio-ethanol ook nog eens zo’n 8 tot 10 miljoen sojaschroot vervangen. Dit vermindert de Europese importbehoefte van plantaardige eiwitten met een kwart." Volgens de bond biedt dit voldoende ruimte aan andere eiwitgewassen zoals lupine, erwten en veldbonen om meer zelfvoorzienend te worden.

De NAV concludeert dat dit plan voor zowel de plantaardige sector als veesector veel perspectief biedt. "Voor de akkerbouw betekent dit een beter afzetperspectief voor graan en minder risico op braak of uitstoot van marginale gronden, met bijbehorende daling van de grondprijs."

Om tot stabielere inkomens te komen, moet de politiek een richtprijs hanteren die de Europese graanproductie rendabel houdt. "Bij de huidige kostprijs en ontkoppelde hectaretoeslag moet worden gedacht aan 150 euro per ton graan."

Het LTO-plan draagt ook bij aan de Europese werkgelegenheid, voegt de NAV toe; bewerkt graan biedt meer werkgelegeheid dan de export van onbewerkt graan op de wereldmarkt.

Tenslotte noemt de akkerbouwvakbond het milieubelang. "Omdat de productie van bio-ethanol en plantaardig eiwit in 2020 voldoende omvang bieden voor het huidige Europese landbouwareaal. De ontginning van nieuwe landbouwgronden in Zuid-Amerika kan hiermee worden geremd." De NAV geeft wel aan dat het beleid hierop om nadere studie vraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.