Home

Achtergrond 265 x bekeken

Minder sjalotten dan vorig jaar door lage prijsvorming

Het areaal sjalotten is kleiner dan vorig jaar.

Dit is het gevolg van relatief lage prijsvorming na de explosieve areaalgroei van vorig seizoen. Dat meldt zaadbedrijf De Groot en Slot. De meeste sjalotten zijn nu geplant en gezaaid. "Geheel volgens de natuurwetten van vraag en aanbod, verwachten we dat het areaal dit jaar lager is."

De koude winter zorgde voor een goede aanloop naar het plantseizoen. "Dat zorgde voor een gezonde voedingsbodem", meldt het bedrijf. Het droge begin van de lente vereenvoudigde het planten en zaaien.

De meeste Nederlandse sjalotten worden naar binnenlandse supermarkten of in nabij gelegen landen afgezet. Het aandeel sjalotten dat verder weg gaat, neemt volgens De Groot en Slot echter toe. Zo wordt de VS een steeds belangrijker afzetkanaal. "Een heel andere markt ook, want Amerikanen hebben hun sjalotten liever geschild."

De consumptie van sjalotten neemt in elk geval toe, weet de leverancier van uitgangsmateriaal. "In Nederland is de export toegenomen van 1.600 ton in 2005 naar een verwachtte 3.500 ton dit jaar. Vanwege interesse voor gezond voedsel en terreinwinnend Aziatisch eten."

Of registreer je om te kunnen reageren.