Home

Achtergrond 191 x bekeken

Met Alpuro valt substantiële partij weg

Het wegvallen van Alpuro als aparte partij in de vleeskalverketen betekent inderdaad dat voor de zogenoemde upstreamspelers in de kalverketen een substantiële partij wegvalt.

Dat stelt de NMA in haar beoordelingsrapportage over de overname van Alpuro door de vanDrie Group. In slachtcapaciteit voor vleeskalveren, kunnen ook runderslachterijen en buitenlandse slachterijen een rol spelen als kalverslachter. Uit het besluit dat de NMA nu volledig openbaar heeft gemaakt op haar site, blijkt dat Van Drie en Alpuro bij hun pleidooien naar de NMA toe erop hebben gewezen dat vleeskalveren ook in runderslachterijen kunnen worden geslacht.

De NMA stelt echter zelf al vast dat dit nauwelijks een volwaardig alternatief is. De mededingingsautoriteit beoordeelt echter de overname van Alpuro met het oog op de effecten voor de consumentenmarkt en komt tot de conclusie dat van een effect op die consumentenmarkt geen sprake is. De vanDrie Group is niet in staat als gevolg van deze ontwikkeling de verkoopprijs van kalfsvlees blijvend significant te verhogen. Op grond van die conclusie stelt de autoriteit vast dat de overname doorgang kan vinden. Ook speelt een rol dat er één grote Europese markt voor kalfsvlees is. Alpuro heeft nauwelijks invloed op die markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.