Home

Achtergrond 189 x bekeken 2 reacties

Merkel: voorbeeld Griekenland afschrikwekkend

De zware bezuinigingsmaatregelen die het Internationaal Monetair Fonds aan Griekenland heeft opgelegd zijn zo afschrikwekkend, dat andere zwakke EU-landen er alles aan zullen doen om hetzelfde lot te ontlopen.

Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd in het Duitse blad Bild.

Landen als Portugal, Spanje en Ierland "zien dat de weg die Griekenland met het IMF heeft ingeslagen, niet een makkelijke is'', aldus Merkel. Volgens haar verkeren deze landen overigens in een veel betere economische situatie dan Griekenland. "Dat zeggen alle deskundigen'', aldus Merkel in de krant.

De EU-landen kwamen zaterdagavond een hulppakket voor Griekenland overeen. Het land krijgt waarschijnlijk 120 miljard euro aan leningen toegekend. In ruil daarvoor moeten de Grieken fors bezuinigen.

Merkel probeerde in het interview met Bild te benadrukken dat de Duitse regering slechts indirect geld aan Griekenland zal verstrekken. De leningen gaan via de Duitse staats-ontwikkelingsbank KfW. De regering geeft alleen kredietgaranties af. "Als Griekenland het geld terugbetaalt, verdienen wij daar ook geld mee'', zei Merkel.

In Duitsland is de publieke opinie overwegend negatief gestemd over het verlenen van hulp aan Griekenland.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    De naïve Jan Peter Balkenende heeft het verdrag van Lissabon tegen de wil van de meerderheid van de Nederlanders gesteund. Er kwam al een diarree aan regels en beperkingen uit Brussel maar er komt nog veel meer ellende naar ons toe met al die faïlliete zuidelijke landen.

  • no-profile-image

    gert

    de grieken bezuinigen ? ,ze betalen bijna geen belasting,gaan vroeg met pensioen,daar draait de rest van de EU voor op!!

Of registreer je om te kunnen reageren.