Home

Achtergrond 167 x bekeken

Meer geld voor Europarlementsleden

De Europarlementsleden hebben woensdag besloten hun budget voor assistenten te verhogen.

Door een verhoging van 3000 euro per maand kunnen ze volgend jaar vier medewerkers aannemen in plaats van drie. Volgens het parlement zijn de extra medewerkers nodig, omdat het parlement door het nieuwe EU-verdrag meer macht heeft gekregen.

GroenLinks-Europarlementslid Judith Sargentini had vergeefs geprobeerd dit plan af te wijzen. "Het gaat om gigantisch veel geld. Volstrekt onnodig. En voor al die extra assistenten is weer een nieuw gebouw nodig van 80 à 100 miljoen euro'', zegt haar voorlichter. Sargentini kreeg bij een stemming echter onvoldoende medestanders.

De maatregel voor 736 Europarlementsleden kost de EU ruim 26 miljoen euro per jaar extra aan salarissen. De parlementsleden krijgen nu ongeveer 17.000 euro per maand om hun medewerkers te betalen.

Hans van Baalen, delegatieleider VVD in het Europarlement, vindt de verhoging onbegrijpelijk en onverantwoord in een tijd van economische crisis. "Het omgekeerde zou moeten gebeuren, de broekriem moet worden aangehaald.''

Vertegenwoordigers van de 27 EU-landen hebben in eerste instantie al goedkeuring verleend aan de verhoging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.