Home

Achtergrond 897 x bekeken 15 reacties

'Landbouw wordt grootste belegging ter wereld'

Landbouwgrond kan in 40 jaar de grootste belegging worden ter wereld.

Binnen 10 jaar vormt landbouwgrond 15 tot 20 procent van de totale waarde aan beleggingen wereldwijd. Nu is dat 7 tot 10 procent.

Dat schrijft het bureau Hardman & Co, dat zich heeft gespecialiseerd in onderzoek van beleggingsmarkten. Het Britse bureau heeft een studie gemaakt van de waarde van beleggingen in landbouwgrond. Volgens het bureau telt de wereld momenteel 1,5 miljard hectare grond dat geschikt is voor landbouw. De waarde daarvan wordt geschat op 5.000 miljard dollar.

Het bureau verwacht dat de waarde van landbouwgrond snel gaat stijgen. "De wereldbevolking groeit met 3 miljard mensen naar 9 miljard in 2050. De behoefte aan voedsel neemt toe. De vleesconsumptie stijgt met 23 procent in 10 jaar. Er is meer akkerland nodig om al dat veevoer te verbouwen. En door de groeiende bevolking wordt meer landbouwgrond omgezet in bewoond gebied", schrijft analist Doug Hawkins van Hardman & Co in het rapport.

Volgens Hawkins zijn de prijzen van landbouwgrond in de VS en in het Verenigd Koninkrijk in 10 jaar tijd verdubbeld. "De waarde van aandelen zijn in die periode met 10 tot 20 procent gedaald. Het is heel goed mogelijk dat de beleggingen in landbouwgrond in 2050 meer waard zijn dan alle andere beleggingen bij elkaar. Wij verwachten een nieuwe goldrush, maar dan op landbouwgrond."

Hawkins stelt dat beleggers ook steeds meer geld gaan investeren in bedrijven die actief zijn in de voedselproductie. "Want de voedselproductie moet omhoog om alle mensen te kunnen voeden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voedselproducent

  zo, de vooruitzichten zijn prima! of je nu stopt of doorgaat met boeren, het wordt gewoon geld scheppen. Alleen jammer dat er op de dag van vandaag nog niets van te merken is, we worden als voedselproducent enorm ondergewaardeerd, we leveren verantwoord geteelde produken maar het wordt niet betaald. Wanneer breken die goude tijden eens aan?

 • no-profile-image

  boertje

  Heb een flinke boerderij met varkens en grond Draai goed boven het gem en als je terug telt 10 jaar geen rente over eigen vermogen gehad. Banken verwachten de kondende 10 jaar ongeveer het zelfde gem als laatste 10 jaar Dus. PS de vergrijzing slaat toe maar een keer vallen ze als bosjes om
  Handel is Handel dus zo snel als er weer marge zit houden de grote inkoop van de AH ETC ETC de marge weer voor hun zie de eieren er is te kort weer even heel goed en dan in een paar weken weer op een nivo dat het klopt (kort om van zaadje tot op de bord zelf doen anders blijft er niets voor de producent

 • no-profile-image

  geurt

  Albert, ik bedoelde te zeggen dat je bij goedkope grond in het buitenland nogal eens voor ongedachte en onverwachte verrassingen komt te staan1

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die breken niet aan, Voedselproducent. Waarom denk je dat de hoge heren in dit land zo druk bezig zijn zich de gronden toe te eigenen?

 • no-profile-image

  Han

  Boertje Brabant. Je hebt de rente over je veermogen (grond) de afgelopen jaren niet gevangen. Correct deze wordt pas uitbetaald bij verkoop in de vorm van >waarde stijging< van de grond. Dit is de reden waarom beleggings instituten grond kopen, zij boeren tot dat de grondmarkt goed is en dan >weg met de zooi<. Dit is iets wat de boer niet doet, hij hoopt op en opvolger. Zo hoeft het rendament op grond nooit te worden uitbetaald door de gemeenschap (via voedselprijzen).

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zowel de mening van slimme Albert alsook de mening van Kanibaal deel ik. Waar het akkerland nu minder dan 6.000,= Euro per ha. kost, zal het stijgen op den duur!!!... Waar het nu 30.000,= Euro of meer kost, verwacht ik geen wonderen, omdat voedselproductie daar een locale functie krijgt, meer niet !!!...

 • no-profile-image

  domme albert

  Als je binnen 8 uur rijden meer dan 25 ha kan kopen voor elk verkocht Nederlands postzegeltje van 1 ha zal hier te beleggingsmogelijkheid wel eens gruwelijk zwaar tegen kunnen vallen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Han, ook jouw visie is denkbaar!!!... Als de waardevermeerdering van akkerland de inflatie bijhoud is dat al een goede belegging. Daarom denk ik Han, dat het niet verstandig is jouw geld op de bank te laten!!!... Jouw vakmanschap en onze mogelijkheden kunnen een interessante wending geven aan ons bedrijf !!!... groeten.

 • no-profile-image

  koetje

  Tja melkveehouder,It Fryske Gea kwam afgelopen jaar ook nog eens bijna 500.000 euro tekort.Hoe krijgen ze het voor elkaar.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Dat voedsel produceren zal voor een klein prijsje moeten. Het merendeel van de aardklootbewoners zal waarschijnlijk straat arm zijn.....

 • no-profile-image

  geurt

  't is te hopen dat slimme albert geen piepers gepoot heeft op die 25 bunder, want die zou nu wel eens onder water kunnen staan!

 • no-profile-image

  Han

  @Piet. Ik begrijp je opmerking maar al te goed. Helaas denk ik dat de prijs van landbouwgrond hooguit de inflatie bij zal houden. Er zal geen grond gekocht worden voor meer dan rendabel. bij de huidige lage rente stand is grond dan ook eerder rendabel dan bij een hogere rente stand. Ik zie eerder een te kort aan delfstoffen (brandstof, ijzer, fosfor, kali etc.) zodat de inputs de beperkende factor worden voor productie verhoging per ha of zelf een rendabele productie. Vb. zandgrond zonder bemesting levert een opbrengst die de kosten niet dekt. Vergeet niet dat als de voedselprijzen stijgen, ook de kosten van productiekosten zullen stijgen.
  Wie garandeert dat er over 30 jaar ca. 9 miljard mensen de aardbol bewonen? Er zijn trendzetters die uitgaan van ca. 2,5 miljard bewoners na 25 á 30 jaar omdat zich een catastrofe zal voordoen, omdat er eenvoudig te veel mensen zullen zijn om een natuurlijk evenwichtige tussen mensen en natuur (planten, dieren etc.)
  Ik kan nog wel meer aken bedenken die een explosieve groei van de bevolking in de weg staan.

 • no-profile-image

  domme albert

  @Geurt: mijn piepers heb ik in Ned. staan. Heb het over grond in Frankrijk. Nu 3000/ha, EU-premie 350/ha, te beregenen. Zo ontzettend veel aanbod, t.e.a.b.!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kijk Han, dan is onze Nederlandse overheid toch een stuk slimmer. Ze koopt boerengrond met Europees subsidiegeld terwijl onze eigen Neelie Smit Kroes dit misbruik van staatssteun en concurrentievervalsing " gewoon niet ziet". Vervolgens roept men als natuurorganisatie hard dat er geen geld is de verworven grond "in te richten"en verhuurt men deze grond "noodgedwongen" vrolijk aan de hoogst biedende landbouwer. Kijk 's an, dat is pas boeren; met andermans (belasting)geld wat kopen, vervolgens duur verhuren aan de oorspronkelijke eigenaren, en de centjes opsouperen aan salarissen voor het bestuur.

 • no-profile-image

  Han

  @Melkveehouder. Dit is wat de beleggings fondsen ook doen, met andermans geld (de inleg) land kopen en dan op papier de waarde er in houden. Vermoedelik krijgen ze nog susidie van de lokale overheden om de grond in productie te brengen en er een bedrijf op te starten. op deze wijze is divident uitkeren wel mogelijk, zeker de eerste jaren wel en daarna begint de inflatie te werken en is er nog steeds divident en dus waarde stijging van de aandelen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.