Home

Achtergrond 185 x bekeken

Kwekers naar rechter om schade boktor

Een groep van circa 200 Boskoopse boomkwekers gaan een vergoeding eisen voor schade die is geleden door de vondst van twee uitvlieggaten van de Oost-Aziatische boktor.

Een groep van circa 200 Boskoopse boomkwekers gaan een vergoeding eisen voor schade die is geleden door de vondst van twee uitvlieggaten van de Oost-Aziatische boktor. Dat zegt voorzitter Peter Bontekoe van de kring Boskoop van de Nederlandse Bond voor Boomkwekers.

Volgens Bontekoe zijn 400 tot 500 bedrijven direct getroffen door maatregelen. De helft zou mee willen doen met het aanvragen van een schadevergoeding. Bedrijven gingen op slot en kregen een golf extra keuringen over zich heen. Bij de verplichte “destructieve keuring” moet materiaal worden afgezaagd.

“Brusselse regels zijn veel te rigide”, aldus Bontekoe. De directe schade bedraagt twee tot drie ton en dit is ook het bedrag dat Bontekoe via een stichting als schadevergoeding eist. Dat geld zou moeten gaan naar bedrijven die niks importeren uit het land waar de Oost-Aziatische boktor vandaan komt, China.

“De indirecte schade is veel groter. In Engeland moest 20 procent destructief worden gekeurd waardoor uiteindelijk geen partij meer naar Engeland ging.”

Of registreer je om te kunnen reageren.