Home

Achtergrond 268 x bekeken

Kritiek juist goed voor landbouwbeleid

Het CDA ondermijnt het EU-landbouwbeleid door er kritiek op te leveren. Dat betoogde verslaggever Stef Severt op 14 mei in het Agrarisch Dagblad. Twee prominente CDA’ers reageren hierop.

Stef Severt betoogde op 14 mei in het Agrarisch Dagblad dat het CDA 'het kind met het badwater weggooit' door zijn kritiek op bepaalde landbouwuitgaven. Zelfkritiek brengt – daar heeft Severt gelijk in – inderdaad altijd risico’s met zich mee. Wij denken echter dat hij met zijn conclusie de plank misslaat.

Met boeren- en belastinggeld dient natuurlijk altijd zorgvuldig te worden omgegaan. We zullen in de toekomst in Europa meer moeten doen met in het beste geval een gelijk blijvend budget. Binnen de Europese begrotingsdiscussie zal het landbouwbudget een grote rol spelen.

Er zijn veel kapers op de kust die dat landbouwbudget graag aan andere doelen zouden besteden. Juist dan moet je bereid zijn om orde op zaken te stellen in eigen huis. 700.000 euro aan landbouwgeld voor de dochter van een Bulgaarse ex-minister of weer een extra fietspad van Europese middelen moet je dan niet klakkeloos accepteren.

Je zult kritisch moeten kijken naar de doeltreffendheid van Europees beleid en of Europees gefinancierde projecten meerwaarde hebben en de doelstellingen van het landbouwbeleid helpen realiseren. Het CDA pleit voor voortzetting van het gemeenschappelijke landbouwbeleid dat moet zorgen voor voldoende en veilig voedsel, stabielere markten en een vitaal platteland.

We moeten voor onze dagelijkse boterham niet afhankelijk worden van derden, zoals de EU nu is op energiegebied. Daarnaast zullen nieuwe uitdagingen op het gebied van biodiversiteit en hernieuwbare energie een plek innemen in het nieuwe landbouwbeleid.

Juist nu, in de aanloop naar besluiten over het nieuwe landbouwbeleid, moet je dus kritisch durven te zijn. Zonder kritische houding ten opzichte van de uitgaven ondermijn je pas echt de legitimiteit van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

We gooien de liefdesbaby dus niet weg, maar zuiveren juist het water. Dat kind heeft duidelijke regels nodig om uit te kunnen groeien tot een verantwoordelijke volwassene. Juist daar zijn we hard mee bezig!

Esther de Lange is lid van het Europees Parlement voor het CDA en Joop Atsma is lid van de Tweede Kamer voor die partij

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.