Home

Achtergrond 577 x bekeken 6 reacties

Koeienprijs dubbeltjes lager door Weyl Beef

De prijzen voor slachtkoeien gaan door het faillissement van runderslachterij Weyl de komende tijd 20 tot 25 cent per kilo onderuit.

Dit voorzien handelaren en andere spelers in de Nederlandse rundvleessector. In België kan het negatieve prijseffect oplopen tot 40 cent.
Slachterij Weyl verwerkte wekelijks tussen de 5.000 en 6.000 runderen en kocht de laatste jaren boven de marktprijs in. Zo’n 2.000 tot 2.500 van die runderen kwamen uit België. De veehandelaar die daar de dieren voor Weyl inkocht heeft naar verluid zijn huis verlaten. Als gevolg van de late betalingen door Weyl staat hij ook diep in het krijt bij collega-veehandelaren. Volgens onbevestigde berichten gaat het om een bedrag van meer dan 20 miljoen euro. Ook andere veehandelaren die zaken deden met Weyl moeten nog grote bedragen ontvangen.

Bij het faillissement van de slachterij lijden die veehandelaren grote schade. Een deel van hen heeft het risico van het handelen met Weyl wel verzekerd, en het saillante is dat de kredietverzekeringsmaatschappijen die de verzekering verzorgden, nog onlangs de premie voor zakendoen met Weyl hebben verlaagd. De kredietverzekering van de handelaren dekt echter niet alle geleden schade.

De val van Weyl raakt niet alleen de handel in slachtkoeien en stieren, maar ook die in vleeskalveren. Weyl slachtte meer dan 100.000 oudere rosékalveren per jaar. Waar deze kalveren straks heen moeten, is ook een grote vraag. Na de overname van Alpuro door Van Drie en de val van Weyl dus is het aantal alternatieven voor de kalverhouders opeens heel erg beperkt geworden. Vion heeft een tijdlang ook rosékalveren geslacht, maar is gestopt.

Voor de afnemers van Weyl hebben de problemen bij het bedrijf ook gevolgen, maar geen ervan lijkt in moeilijkheden te komen. De belangrijkste klant van Weyl was MacDonalds, dat tijdelijk meer hamburgervlees van buitenlandse leveranciers haalt.

Lees ook: Weyl Beef failliet verklaard

Laatste reacties

 • no-profile-image

  diezel

  ik zou graag zien dat iedereen die commetaar heeft op de overgebleven slachterijen de koppen bij elkaar steken en het slachthuis van weyl kopen en laten draaien ...

 • no-profile-image

  Failiet

  Die koeien had Weyl gewoon nodig om voldoende financiering aan de rechterkant van de balans te houden (crediteuren). Laag aanbod in Nederland werd aangevuld met runderen uit België

 • no-profile-image

  willem

  Door de erfenis van oud minister brinkhorst van landbouw om de slachthaken maar op te kopen en de veemarkten maar te sluiten, weten we nu niet waar we met onze slachtdieren heen moeten.

 • no-profile-image

  Nuchter

  En dat is precies wat er straks ook in Nederland gaat gebeuren met de prijzen voor slachtvee met enkel VION en Gosschalk, maar dan erger.

 • no-profile-image

  veehandelaar

  Mensen de eerste 2 weken zal het wel nog rommelig zijn met de handel en de andere slachterijen kijken nu naar mekaar wat gaat er gebeuren ! Maar er zijn weinig slachtdieren nu en de slachterijen willen ze graag hebben want ze hebben ons al gebeld voor koeien en over 2 weken zijn de koeien van weyl verdeeld ! En laat je niet bang maken door die verhalen van een daling van 20 cent [ALLEMAAL VION PRAAT !!] . Maar het is natuurlijk wel jammer wat er nu gebeurd is met Weyl want er moet wel concurentie zijn en blijven ! Succes allemaal .

 • no-profile-image

  André Voortman

  Willem, ik ben ook niet blij met deze situatie.
  Punt is echter dat we het allemaal samen hebben laten gebeuren, met name LTO is mede-verantwoordelijk. Deze "belangenbehartigers" houden hun pluche lekker warm maar komen weinig echt voor de leden op. Ik kom door heel Europa, nergens snappen ze iets van onze 21 dagen-en verzamelregeling.........
  Als je echt niet weet waar je met de koeien naar toe moet bel je maar even....
  Alles binnen een week gehaald en betaald

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.