Home

Achtergrond 170 x bekeken

Kleinste olielek Golf van Mexico gedicht

Het Britse bedrijf BP is er vandaag in geslaagd een van de drie lekkages te dichten in de olieleiding in de Golf van Mexico, waaruit in de afgelopen twee weken al circa 9,5 miljoen liter olie is gelekt. Het gaat om het kleinste lek, zo meldde een woordvoerder van de Amerikaanse kustwacht.

De oliestroom blijft ongeveer hetzelfde, maar desondanks is sprake van goed nieuws. De experts van BP kunnen zich nu volledig richten op de twee overgebleven gaten.

Het olielek ontstond op 22 april nadat zich een explosie had voorgedaan op het booreiland Deepwater Horizon. Dat booreiland, ongeveer zo groot als een voetbalveld, verdween twee dagen later in de golven.

Ondertussen zuigen tientallen schepen vervuild water op. Ook worden er stukken van de olievlek, die groter is dan de provincies Groningen en Friesland samen, afgefakkeld. Verder worden er chemicaliën over de vlek gestrooid. Dit werkt net als afwasmiddel tijdens het afwassen: de chemicalïen zorgen ervoor dat de olie in hele kleine druppeltjes uiteenvalt. Deze druppeltjes verdwijnen onder het wateroppervlak waar ze op natuurlijke wijze door bacteriën worden opgeruimd. Volgens milieuactivisten zijn de chemicaliën echter milieuvervuilend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.