Home

Achtergrond 150 x bekeken

Kamer van reces voor debat over Griekenland

De Tweede Kamer komt vrijdag terug van reces om te debatteren en stemmen over de Nederlandse bijdrage aan het Europese hulppakket voor Griekenland.

Dat gebeurt op verzoek van de PVV, VVD en SP, zo heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet dinsdag laten weten. Het plenaire debat met demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën komt in de plaats van een algemeen overleg over de kwestie, dat vrijdagochtend stond gepland. Bij zo'n overleg wordt echter niet gestemd.

PVV-leider Geert Wilders wilde dat de Tweede Kamer zich toch vrijdag al zou uitspreken over de ruim 4,7 miljard euro die Nederland gaat lenen aan de Grieken. Daarom riep hij andere fracties op er een debat in de plenaire zaal van te maken, zodat er wel direct kan worden gestemd. VVD en SP steunden het verzoek, waarmee er voldoende steun was om het debat te houden. Het debat begint om 10.15 uur.

Een Kamermeerderheid stemt naar verwachting in met de Nederlandse lening aan de Grieken. Volgens het CDA, de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie is hulp onafwendbaar.

De PVV wil tijdens het debat een motie indienen om de Nederlandse steun aan Griekenland tegen te houden. Wilders wil een hoofdelijke stemming. Volgens hem gaat het om veel Nederlands geld waarvan het de vraag is of we dat ooit terugzien. De VVD heeft nog geen knoop doorgehakt. De SP vindt de hulp niet goed en vreest dat Griekenland nooit kan voldoen aan de strenge eisen. SP'er Ewout Irrgang pleit voor schuldsanering met gedeeltelijke kwijtschelding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.