Home

Achtergrond 181 x bekeken

Kamer mogelijk terug van reces om JSF

De SP, GroenLinks en de PvdA staan erop dat het kabinet direct zijn handen aftrekt van het eerste testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF).

Nederland bestelde dat toestel vorig jaar en heeft inmiddels 26 miljoen euro aanbetaald. Als het kabinet moties hierover die de Tweede Kamer donderdag aannam naast zich neerlegt, moet de Kamer wat deze partijen betreft van verkiezingsreces terugkomen.

Dat hebben ze vandaag aangekondigd na uitspraken van premier Jan Peter Balkenende. Hij zei na de wekelijkse ministerraad dat hij niet verwacht dat het demissionaire kabinet knopen over de JSF zal doorhakken. Bovendien vindt hij dat de Kamer terughoudend moet zijn, zeker met controversiële onderwerpen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen, Mariko Peters van GroenLinks en Angelien Eijsink van de PvdA zijn boos over zijn opmerkingen. Volgens Peters heeft Balkenende een lesje staatsrecht nodig. Het drietal wijst erop dat de Tweede Kamer gewoon missionair is en dat het alleen aan de Kamer is om controversiële onderwerpen te benoemen. Dat gebeurt bovendien niet per dossier, maar per brief.

Wat Van Velzen betreft houdt een demissionair kabinet in dat het kabinet geen gevoelige dingen mag doen en juist nog gedienstiger moet zijn tegenover het parlement dan anders. Als het kabinet weigert de voorstellen uit te voeren, wil de SP'er proberen minister Eimert van Middelkoop (Defensie) alsnog naar huis te sturen via een motie van wantrouwen.

De SP, GroenLinks en de PvdA willen dinsdag een brief van het kabinet ontvangen waarin het aangeeft hoe de motie wordt uitgevoerd, zo vroegen zij donderdag na de stemming meteen aan. Als de inhoud daarvan niet bevalt, vinden Van Velzen en Peters dat de Kamer snel bijeen moet komen om de kwestie te bespreken. De PvdA is iets terughoudender, maar sluit dat niet uit. Om de Kamer terug te roepen zijn dertig Kamerleden nodig, waar de SP en GroenLinks samen al aan komen. Het bestuur van de Kamer bepaalt dan een datum. Het verkiezingsreces duurt tot en met 14 juni.

Als Nederland uit de testfase stapt, moet de Staat in ieder geval 20 miljoen euro boete betalen. Dat is volgens de PvdA in elk geval veel minder dan de circa 100 miljoen euro die het testtoestel kost. De exacte prijs is nog steeds onduidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.